Pozitivni gospodarski pokazatelji u Zadarskoj županiji koji su zabilježeni tijekom cijele prošle godine nastavljeni su i u prvom mjesecu 2022. godine. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, posljednjeg dana siječnja u Zadarskoj županiji imali smo gotovo 57 tisuća zaposlenih (56.786) odnosno 1.845 (3,4 posto) više nego na isti dan godinu ranije kada ih je bilo 54.941.

- Trebamo biti u potpunosti zadovoljni ovim brojkama jer smo za dvije tisuće zaposlenih premašili broj zaposlenih u odnosu na razdoblje prije pandemije koronavirusa. Na svima nama je zadatak raditi sve što možemo da gospodarska slika naše županije iz dana u dan bude sve bolja, istaknuo je župan Božidar Longin, dodavši da nam se pruža velika prilika za dodatan iskorak, sredstvima koja su nam na raspolaganju u novoj financijskoj omotnici Europske unije koja bi nam trebala omogućiti nastavak pozitivnih investicijskih trendova.

- Važno je istaknuti da Hrvatska bilježi odlične gospodarske pokazatelje, primjerice očekivani rast BDP-a u 2021. godini je iznad 10 posto čime smo druga najbolja država u Europskoj uniji. Generatori gospodarskog rasta su prije svega domaća potražnja i investicije, a mi ćemo na županijskoj razini nastaviti s mjerom subvencije kredita poduzetnicima za investicijske projekte, a u 2022. godini uvest ćemo i neke nove programe poput sufinanciranja otvaranja start-up tvrki. Nema razvoja bez investicija i zato, u okviru svojih mogućnosti, potičemo razvoj poduzetništva i gospodarstva, najavio je Longin.

Upravo zbog subvencije Zadarske županije naši poduzetnici imaju najnižu kamatnu stopu (cca 1%) kada ulaze u investicijske projekte. Poduzetnici su temeljni nositelji poslovne aktivnosti, a s obzirom da su niske kamatne stope jedan od najvažnijih uvjeta za investicijski rast svakako ćemo nastaviti subvenciju kamata na investicijske kredite, jer se to pokazalo konkretnom mjerom pomoći gospodarstvu. Zato je u međuvremenu i povećan kreditni potencijal za investicijske projekte, stoji u analizi Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije.

Broj zaposlenih osoba u Zadarskoj županiji tijekom posljednjih godina značajno je porastao. Primjerice, u odnosu na 2014. godinu taj se broj povećao za više od 11 tisuća (11.025 ili 24,1 posto) s trendom daljnjeg rasta. Dobre brojke zabilježene su i na nacionalnoj razini pa je broj zaposlenih u RH na dan 31. siječnja 2022. godine veći nego na isti dan prošle godine i to 37.238 ili 2,4 posto.

Zadarska županija četvrta po ostvarenim noćenjima
U Hrvatskoj je tijekom 2021. godine ostvareno 13,8 milijuna dolazaka i 84,1 milijuna noćenja, odnosno 77 posto više dolazaka i 55 posto više noćenja nego u istom razdoblju 2020. godine. U usporedbi s rezultatima 2019. godine, u 2021. godini ostvareno je 67 posto dolazaka i 77 posto noćenja iz 2019. godine. Iza nas je već druga pandemijska godina u kojoj je Hrvatska, usprkos svim izazovima, ostvarila najbolji turistički rezultat na Mediteranu.
Po ostvarenim noćenjima Zadarska županija je na četvrtom mjestu - 12,7 milijuna noćenja.