Predsjednik MOST-a Božo Petrov jučer je, u izjavi o premijeru Andreju Plenkoviću, koristio izraz "politički autist", na što je odmah reagirala zadarska Udruga za autizam. 

Njihovo otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani zastupniče Petrov,

Apropo Vašeg opetovanog sramotnog medijskog istupa (uporabe termina autizam): Udruga za autizam Zadar više je puta reagirala na Vašu retoriku i retoriku naših političara.

Izražavamo duboku uznemirenost i žaljenje zbog takve "slobodne" prakse te izostanka reakcije medijskih kuća koje prenose isto, kao i nedostatka povratne reakcije.

Nalazimo se u 21. stoljeću. Molimo Vas da svoj javni diskurz oblikujete u skladu s medicinskom, moralnom, socijalnom i svakom drugom normom vremena u kojem živimo. To je moguće učiniti temeljem bogatog leksičkog inventara hrvatskog jezika, s gotovo neograničenom mogućnošću odabira prikladnih riječi za izražavanje vlastitih misli, poruka i uvjerenja, bez da nekoga pritom (javno) omalovažavamo i diskriminiramo te bez da taj leksički odabir nekoga sekundarno dovodi u poziciju osramoćenosti i niže vrijednosti, produbljujući krive slike o dijagnozi, protiv kojih se sustavno borimo.

Dok se Vi politički "zabavljate" s našim životim, mi ga živimo.

Krucijalna razlika, zbog koje smo pozvani ustati i decidirati nedopustivost ovakvog diskruza.

Hvala.

Udruga za autizam Zadar