Zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Edi Karuc i voditeljica Odjela za neurologiju dr. Anamarija Mrđen danas su na Općinskom sudu u Zadru obrazlagali izbor njezine kćeri, dr. Ivane Mrđen, za specijalizaciju iz neurologije.

Tužbu zbog "krađe specijalizacije", kao svojevrsni presedan u sudskoj praksi, pokrenula je druga kandidatkinja, dr. Marija Krpina koja smatra kako je takvom odlukom na njezinu štetu prekršen Zakon o suzbijanju diskriminacije. Naime, optužba ističe kako je Opća bolnica pogrešno primijenila Pravilnik o mjerilima za prijam specijalizanata kojim se godine studiranja vrednuju s maksimalnih 6 bodova, a za svaku godinu produžetka studija daje se minus 1 bod. Iako je studirala duže od predviđenog, dr. Mrđen dobila je od povjerenstva maksimalnih 6 bodova.

- Jedino na natječaju za neurologiju bolnica nije uzela bodove od kćeri voditeljice Neurologije koja je pobijedila na natječaju. Da se primjenjivao isti kriterij, izabrani kandidat bila bi dr. Krpina. Zamjenik ravnatelja bio je član povjerenstva za natječaje i stoga mu nije bilo nepoznato da se u ovom slučaju odstupa od primjene Pravilnika. Više puta je pozvan da poništi natječaj. Ivana Mrđen već je počela raditi na odjelu u svojstvu specijalizanta neurologije iako to ne smije bez dekreta Ministarstva zdravstva. Tužiteljica je o svemu obavijestila i Ministarstvo zdravstva te tijela za hitni nadzor i inspekciju, poručio je odvjetnik liječnice koja je tužila zadarsku bolnicu, Toni Primorac, ističući kako im nisu dostavili cijelu dokumentaciju, već samo selektirane dijelove.

Majka izabrane kandidatkinje tvrdi kako s njezinim zapošljavanjem nije imala veze. Njezina riječ nije bila zadnja ni u ranijim odabirima kandidata jer, kako je rekla, ona nije ta koja će s njima provesti radni vijek.

- U ovom natječaju sam se 100% izolirala. Nisam obavijestila ravnatelja i kolege da će se moja kći javiti na natječaj. Znali su da se radi o njoj jer je godinu i pol dana radila na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (OHBP-u). Razgovori inače traju desetak minuta i naravno da je lakše ocijeniti kandidate koje znate, odgovarala je dugogodišnja voditeljica Odjela za neurologiju na brojna pitanja odvjetnika Primorca kojeg je obrana prozvala za "mrcvarenje svjedokinje".

Odgovarajući na pitanja dr. Mrđen je potvrdila kako je njezina kći studirala duže, konkretnije 6 godina i 10 mjeseci, no istaknula je kako je riječ o parcijali kao da ona ne znači dodatnu akademsku godinu. Na upit Primorca znači li to da isti broj bodova ide osobi koja je studirala 5 godina i 10 mjeseci, koliko zapravo traje studij medicine, kao i onoj koja je do diplome došla za 6 godina i 10 mjeseci, dr. Mrđen je odgovorila potvrdno.

- Dosad smo uzimali godine kao vremensku kategoriju, istaknula je voditeljica Odjela za neurologiju.

Na pitanje odvjetnika dr. Krpine smatra li da je tužiteljica oštećena, dr. Mrđen je odgovorila negativno kao i na ono je li njezina kći dobila na natječaju samo zbog rodbinske veze.

- Ja sam svojoj kćeri više otegotna nego olakotna okolnost. Krvavo je radila za tu specijalizaciju, rekla je dr. Mrđen, a odvjetnik tužiteljice joj je dobacio: "A drugi nisu?!".

Na pitanje zbog čega je kandidatkinji za drugu specijalizaciju umanjen jedan bod, a studirala je jednako dugo kao i dr. Mrđen, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice rekao je kako mu to nije poznato.

- Ali bili ste član povjerenstva, istaknuo je odvjetnik Primorac.

- Član sam brojnih povjerenstava i Kriznog stožera pa ne mogu znati svaki detalj, odgovorio je dr. Karuc.

Na pitanje o broju bodova koji se inače dodjeljuju kandidatima, dr. Karuc se pozvao na Pravilnik te istaknuo kako on nije matematičar. Prema njegovom tumačenju, u slučaju studiranja dugog 6 godina i 10 mjeseci, nije ostvaren uvjet za minus jedan bod, odnosno prevršena godina dana jer se ona gleda kalendarski.

Uz sporno bodovanje optužba smatra kako je Povjerenstvo dalo prednost doktorici Mrđen jer je osobno poznaju, što ne može biti kriterij za ocjenjivanje. Ona je na razgovoru dobila maksimalnih 7.5 bodova, dok je dr. Krpina dobila svega 1.5 bodova. U obrazloženju tog minimalnog broja bodova istaknuto kako je "nedovoljno zainteresirana s obzirom na to da dosad nije iskazala interes za radom u OHBP-u". Kada je odvjetnik Primorac istaknuo da onda ocjenjuju rad u OHBP-u, što nije propisano Pravilnikom, dr. Karuc je odgovorio kako to nije točno, a pravna zastupnica bolnice Vedrana Vitlov ocijenila je to pitanje zlonamjernim. Znači li to da kandidati iz drugih gradova nemaju šanse?

- Dat ću najviše bodova onome za koga mislim da je najbolji, bez obzira odakle je. Vi insinuirate da kandidati iz drugih gradova ne mogu dobiti posao u zadarskoj bolnici, što nije točno. U OHBP nam dolaze raditi i liječnici iz drugih gradova, rekao je dr. Karuc koji je istaknuo kako se izgubio običaj da se liječnici zainteresirani za specijalizacije prvo jave šefovima odjelima.

- Ne dajemo im prednost na temelju toga, ali to je stvar opće kulture. No u posljednjih 10 godina ne postoji taj osjećaj poštivanja starijih i šefova, istaknuo je dr. Karuc.

Za razliku od tužitelja, obrana je bila kratka. Njihov je cilj bio istaknuti kako je dr. Krpina također rodbinski povezana s liječnicima zadarske bolnice.

- Poznajem joj tatu. Bio je okulist, a sada je u mirovini. Poznajem joj i mamu koja je radila u Općoj bolnici Zadar, kao i njezini stričevi i rođaci. Svi oni dobili su specijalizaciju jer su dobri doktori, a ne zato što se prezivaju Krpina, rekao je zamjenik ravnatelja zadarske bolnice dodajući kako je dr. Ivana Mrđen izabrana jer je dobra, vrijedna i požrtvovna, a ne zato što je kći voditeljice odjela. Istaknuo je i kako se specijalizacije ne mogu raspisati kad im se "šune" jer imaju petogodišnji plan.

Pravna zastupnica bolnice sudu je priložila mailove koje je tužiteljica dostavila ravnatelju, odjelu i pravnoj službi. Tih šest poruka oni vide kao "bombardiranje, psihološki teror i uznemiravanje".

- U njima se koriste termini "sumnja u kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti" i to ne mogu biti predmeti međusobne komunikacije stranaka, naglasila je pravna zastupnica Vitlov.

Ali mogu biti predmet istrage USKOK-a koji se uključio u cijeli slučaj, što je potvrdila dr. Anamarija Mrđen, navodeći kako su joj kolege pozvani na razgovor u Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Suđenje kod suca Tomislava Bage nastavit će se početkom travnja.