Mještani Dikla su ogorčeni zbog umrtvljenosti radova na kanalizaciji koji su im blokirali život: nema autobusa, zatvorene su dvije trgovine, a turistička sezona kuca na vrata.

Kada se tom doda vijest da je je izvođač otišao u stečaj, u Diklu vlada očaj.

Međutim, direktor Odvodnje, Grgo Peronja opovrgava informaciju da je njemačka tvrtka "Ludwig Pfeiffer" završila u stečaju.

- Prema njihovim zakonima, oni su u poslovnim teškoćama koje planiraju premostiti s bankama, podsjeća direktor Odvodnje, Grgo Peronja na to što su im se iz uprave te firme očitovali još krajem prošle godine. Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau tada je u uveden i u posao u Sinju, kojeg su također dobili na EU aglomeraciji. Mjesec dana ranije počeli su radovi u Diklu, gdje su iz Pfeiffera napali 300 metara na potezu od samoposluge do Taverne na Krešimirovoj obali i još su uvijek tu ukopani.

Gradilište koje je bilo oko Božića duže napušteno, aktivirano je prije mjesec dana ali na škrge, nakon što je održano više sastanka nakon njihovog očitovanja. Bio je to stres koji se sada ispravlja, ističe direktor Odvodnje.

Iz Pfeiffera su, prema riječima direktora Peronje, dobili najavu kako će se pojačati za još jednu ekipu idućeg tjedna.

Stanje u Diklu od početka je bilo stresno, ali ono se sada ispravlja, dodaje direktor Peronja. Odvodnja nema nikakav izbor nego prati njihov rad na terenu. Jednom mjesečno održavaju se tzv. koordinacije. Posljednja je izbacila izračun prema kojem je do sada naplaćeno 5.6 posto na novca na 19.5 posto utrošenog vremena. To nije realan odraza stanja na terenu, napominje Peronja.

Njemački Pfeiffer nositelj je radova najveće i najzahtjevnije cjeline projekta aglomeracije gradske cjeline u vrijednosti od 258 milijuna kuna.

S radovima su počeli u srpnju, a kako su znali da to mogu sami izvesti u roku od 36 mjeseci, za podizvođače uzeli zagrebačku Ingru i zadarsku Vodoinstalaciju. Oni su na gradilištima Borika i Belafuže pojačali u ovoj godini, prema izvještaju kojeg je dobila Odvodnja kao nositelj zadarske aglomeracije koja još nije krenula prema Petrčanima.