Na Općinskom sudu u Zadru u četvrtak počinje glavna rasprava nakon što je mlada zadarska liječnica dr. Marija Krpina tužila Opću bolnicu Zadar tražeći da se poništi odluka o izboru specijalizacije iz neurologije jer je donesena nezakonito.

U tužbenom postupku kojeg vodi odvjetnik Toni Primorac iz Rijeke, navodi se kako je Bolnica tužena i zbog odluke Upravnog vijeća Bolnice o odbijanju prigovora koji je podnesen u žalbenom roku te zbog diskriminacije dr. Marije Krpine u odnosu na druge kandidate po društvenoj pripadnosti. Ovo je prvi takav slučaj sudske prakse budući da se mladi liječnici, koji smatraju da su nepravedno ostali bez specijalizacije, uglavnom žale, ali i ne pribjegavaju sudskoj tužbi potencijalnog poslodavca.

Radi se o natječaju iz listopada prošle godine na kojem je specijalizacija, po navodima tužbe, pripala kandidatkinji koja je imala 0.03 boda više negoli tužiteljica. Uvidom u dokumentaciju natječaja kojeg je dostavila Bolnica, očito je da kandidatkinji koja je na kraju dobila specijalizaciju nije umanjen bod na godine studiranja. To je kriterij Pravilnika o mjerilima za prijam specijalizanata kojeg je u postupku natječaja za specijalizacije donijelo Ministarstva zdravstva - godine studiranja vrednuju se s maksimalno 6 bodova, a za svaku godinu produžetka studija daje se minus 1 bod. S tim bodom prednosti, tužiteljica bi svakako morala biti izabrana za specijalizaciju koju je, međutim, dobila liječnica čija je majka šefica Odjela neurologije, jer joj taj bod nije oduzet. Povjerenstvo to nije napravilo kao što su uradili na istom natječaju za kandidate za još dvije specijalizacije kojima su oduzeti bod ili dva na godine studija.

U natječajnoj proceduri je razgovor s kandidatima na kojem se može dobiti od 1.5 do najviše 7.5 bodova. Toliko je dobila izabrana kandidatkinja, dok je tužiteljica dobila 1.5 bod. Suprotno kriterijima Pravilnika da „Povjerenstvo obavlja razgovor s pristupnicima u svrhu stjecanja uvida u opća znanja, znanja specifična za pojedinu specijalizaciju, motiviranost pristupnika, kvalitetu socijalnog kontakta, verbalne i neverbalne sposobnosti i opći dojam, tužiteljicu je Povjerenstvo u obrazloženju ocijenilo kao liječnicu koju ne poznaju i nije se do sada javljala na natječaje. No, kako to nije točno, tako je u tužbi dodana i diskriminacija tužiteljice.
.
Iako je njezin odvjetnik tražio nadzor Ministarstva zdravstva, iz tog nadležnog tijela još nije dobio povratnu informaciju. Slučaj je prijavljen i nadležnim institucijama zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela koji bi se mogao nazvati „krađa specijalizacije".