Zgrada Doma županije na zadarskom Poluotoku nakon skorog odlaska županijskih službenika prijeći će u vlasništvo Zadarske nadbiskupije!

Zadarska županija godinama je „podstanar" u ovom prostoru u državnom vlasništvu. Od svog osnutka 1993. godine Zadarsko-kninska županija uselila je u Dom županije, nekadašnji Dom JNA, koji je koristila bez ugovora s Republikom Hrvatskom. U nekoliko navrata postavljalo se pitanje trajnog rješenja vlasništva, a nakon najave odlaska Zadarske županije u bivšu vojarnu Stjepana Radića, koje je u ovom trenutku u procesu realizacije, spominjalo se kako bi ovaj prostor bio idealan za vrhunski hotel, glazbenu školu...

Međutim, u posljednje vrijeme intenzivirali su se pregovori između zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i predstavnika Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Neslužbenu informaciju o postignutom načelnom dogovoru potvrdili su nam iz Zadarske nadbiskupije. Neće biti riječi o prodaji ili davanju prava na korištenje, već o odšteti za oduzetu imovinu u prošlosti.

- Pregovori s Vladom RH kao i s nadležnim Ministarstvom su u tijeku i vode se u vidu obeštećenja za oduzetu imovinu Crkvi u Zadru. Država je ponudila, a Nadbiskupija prihvatila model zamjenske nekretnine kao kompenzaciju za oduzetu crkvenu imovinu. Kad se dogovor postigne, javnost će biti obaviještena, odgovorili su nam iz Nadbiskupije.

Zadarska nadbiskupija bi, ako se dogovor postigne, u taj prostor zbrinula arhivsku građu i kaptolsku knjižnicu „Metropolitanu". Spomenuta dva fonda, ističu u Nadbiskupiji, nalaze se u neadekvatnim uvjetima i nisu prezentirani javnosti.