Prošlo je više od sedam mjeseci od kada je  izbila vatra u prostoru Foto Maričića,  a požar se iz te stare kuće proširio i na gornji dio susjedne građevine. Osim što je  zauvijek nestala reklama jednog od posljednjih zadarskih  fotografa, spomen na taj veliki požar u povijesnoj jezgri, još je uvijek isti prizor kuće zatvorenih prozora i ulaza.

Grad Zadar kao vlasnik pet poslovnih prostora od prvog trena je preuzeo ulogo koordinatora a pročelnik za upravljanje gradskom imovinom Tomislav Korona bio je proaktivan u pronalaženju alterantivnih smještaja za stanare i korisnike.

Oni su u suradnji Zadar stanom napravili sve da se kuća zaštiti od daljnjeg urušavanja i zatvori. Odmah je pozvan statičar koji je procijenio da je kuća neuvjetna, odnosno u opasnom stanju za korisnike kao i za prolaznike, podsjeća Dubravko Burić, direktor Zadar stana. Kad će i kako se kuće obnoviti a stanari i korisnici vratiti u svoje prostore?

Na to pitanje direktor Zadar stana koja je upravitelj te dvije zgrade kao i mnogih starih kuća u povijesnoj jezgri, ne može dati odgovor. Osiguravatelj je Euroherc koji je, kaže Burić priznao totalnu štetu na osnovu policijskog zapisnika i procjene štete. Kolika je ona stvarno, znat će se po izradi troškovnika i projektne dokumentacije. Napravljena je geodetska situacija postojećeg stanja, a bilo kakva dokumentacija o toj zgradi koja datira još iz 15. stoljeća, a koja bi olakšala posao projektantima, ne postoji, navodi Burić.

- Na pet poziva za punude dobili smo tri nakon par mjeseci čekanja. Nakon analize izabrana je najpovoljnija koju je dao Alan Sorić koje dipl. ing. građ. On  već na tome radi iako se skupljaju potpisi suvlasnika kojima njegova ponuda postaje obavezujuća, kaže Burić.

Sorić je već radio prvu procjenu stanja nakon požara koja je uz policijski zapisnik predana osiguravatelju. U javnosti se spominjala šteta od 10-ak milijuna kuna. Tko će, koliko i kako platiti sanaciju, to će se znati kada se ustvrdi realno stanje za delikatan posao sanacije, izradi troškovnik i dobiju ponude potencijalnih izvođača radova.
Od početka smo transparentni. Nakon početnog šoka, nastojimo da svi budu informirani i uključeni u projekt obnove. Odluka je na suvlasnicima a mi kao upravitelj napravit ćemo sve da zaštitimo njihove interese, najavio je direktor Burić.