Već nekoliko mjeseci odgojiteljice DV SUNCE sudionice su projekta „RaSTEMo u znanosti" koji je zamišljen kao niz od šest radionica različitih tema. Radionice su namijenjene odgojiteljicama gradskih dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Zadar, ali i drugih osnivača. Cilj ovog projekta je razvijanje logičkog povezivanja, uočavnja pojava iz prirode te razvoj kritičkog mišljenja kod djece u dobi od tri do šest godina.

S obzirom da DV SUNCE već dugi niz godina ostvaruje partnerstvo s Prirodslovno-grafičkom školom Zadar iz STEM područja obuhvaćajući različite teme, sudjelovanje na ovim radionicama bio je logičan slijed nastavka vrijedne suradnje visokomotiviranih odgojitelja.

Pokus: „Balon na boci"

- Dugogodišnje iskustvo implementiranja STEM poticaja u odgojno-obrazovni rad pokazao nam je da je istraživački rad sastavni dio dječjeg življenja. Dječja znatiželja izraz je djetetova traganja za shvaćanjem funkcioniranja svijeta. Neposrednim iskustvom djeca stječu spoznaje o svojoj okolini, otkrivaju svojstva svijeta oko sebe, te stvaraju uzročno-posljedične veze. Tijekom proteklih godina STEM aktivnosti smo provodili u skupinama djece vrtićke dobi, no u ovoj pedagoškoj godini napravili smo ISKORAK, provodeći aktivnosti iz STEM područja u skupinama jasličke dobi. Povratna informacija djece bila nam je pokazatelj kako STEM područje nije rezervirano samo za djecu vrtićke dobi, već je svhovito i poticajno za djecu od najranije dobi (dobna skupina 1-3 g.), naglašavaju iz Dječjeg vrtića Sunce.

Pokus: „Papirnata loptica ne želi u bocu"

Dodaju kako se radionice planiraju tako što se prati interes djece, prepoznaju njihove jake strane i putem toga kreiraju poticaji iz STEM područja koji koriste razvoju najmlađih, a sve to uz individualan pristup.