Iz županijskog proračuna isplaćivat će se 776.000 kuna godišnje za redovito financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika u Županijskoj skupštini.

Prema prijedlogu odluke, koja bi trebala biti potvrđena na sjednici sazvanoj za 17. veljače, sredstva će se isplaćivati svaka tri mjeseca i to u iznosu od 5.000 kuna za svakog vijećnika te 5.500 kuna za svaku vijećnicu. Naime, ako je u predstavničkom tijelu jedinice samouprave zastupljenost žena niža od 40 %, a u Županijskoj skupštini Zadarske županije one čine tek 21,05% saziva, vijećnicama pripada pravo na naknadu u visini od 10 % iznosa.

S obzirom na to da imaju najveći broj vijećnika, njih 15 od čega su tri vijećnice, HDZ-u ide najveći tromjesečni iznos - 76.500 kuna. Njihovi koalicijski partneri, HSP, DSU i Reformisti dobivat će 5.000 kuna tromjesečno.

SDP-u, koji u svojim redovima ima dvije vijećnice i dvojicu vijećnika, isplaćivat će se 21.000 kuna, dok će Akcija mladih, s kojom su bili na zajedničkoj listi "Srcem za Zadar", dobivati 10.000 kuna za dvojicu vijećnika. MOST će za trojicu vijećnika primati 15.000 kuna, a isti iznos ide i trojici "kapovićevaca". No prema sporazumu njihovih stranaka, HNS, DSU i HSLS dobivat će svaki po 5.000 kuna na tromjesečnoj razini. S obzirom na to ih u Skupštini zastupa vijećnica, SDSS će primati 5.500 kuna.

Treba naglasiti da na ova sredstva ne mogu računati vijećnici, već ona idu izravno u stranačko središte, što je zanimljivo primijeniti na primjeru Domovinskog pokreta. Ova će stranka tako dobivati tromjesečni iznos od 10.000 kuna iako je jedan njihov vijećnik „promijenio dres", a drugog su sami izbacili iz stranke.

Nezavisni vijećnici gledaju se pojedinačno, pa će tako četvorica vijećnika s liste grupe birača Ivice Žuvele dobivati 5.000 kuna, dok će njihova vijećnica primati 5.500 kuna.