Djevojčice i dječaci iz Biograda i Sv. Filipa i Jakova odazvali su se pozivu na kreativnu radionicu te svojom verzijom „Močvare u malom" uljepšali Turističko informativni centar u Biogradu. 

- Maketu su uz mnogo mašte i vještine izradili od prirodnih materijala prema uputama edukatora JUPP Vransko jezero. Djeca su s puno zanimanja poslušala kratko uvodno predavanje o važnosti močvarnih staništa za brojne vrste životinja, biljke te čovjeka te se ubrzo „bacila na posao" transformirajući s lakoćom običnu kartonsku kutiju u pravu malu močvaru punu tršćaka, poplavnih livada, kamenitih i muljevitih obala te svih njenih stanovnika. Zahvaljujemo vrijednim sudionicima na kreativnosti i nadamo se budućim radionicama, ističu iz Parka prirode Vransko jezero.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana močvarnih staništa, povodom kojeg je održana radionica, naglašava važnost djelovanja i poduzimanja konkretnih koraka za očuvanje i održivo korištenje močvara radi zdravlja ljudi i planeta.

Zašto je važno očuvati močvarna staništa?

Močvarna staništa su prirodno rješenje ublažavanja klimatskih promjena i pružaju višestruku dobrobit - močvarna staništa ublažavaju poplave i suše, pružajući stanište tisućama biljnih i životinjskih vrsta.

Upravljanje močvarama mora biti mudro i one se trebaju koristiti na održiv način kako bi očuvali ove izuzetno važne ekosustave.

Izgubljena i degradirana močvarna područja mogu se i trebaju obnoviti kako bi se oživjela bogata biološka raznolikost i ekosustavi koji održavaju život.