Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine provodi pripremne radnje za ponovno objavljivanje natječaja za prodaju 307.316 m2 u uvali Prtljug u Lukoranu po početnoj cijeni od 79,8 milijuna kuna.

Navodi se to u odgovoru njihove Službe za odnose s javnošću i informiranje na naš upit o daljnim koracima u prodajnom procesu, koji je u rujnu prošle godine završen bez ponuda. Tromjesečni natječaj za teren na otoku Ugljanu cijelo je vrijeme pratila negativna percepcija dijela javnosti. Podsjetimo, zbog niske početne cijene od 34 eura/m2 te natječaja koji se bazirao na starom urbanističkom planu uređenja ugostiteljsko-turističke zone Mačjak-Šumljak, prodaja ove nekretnine na noge je digla oporbene općinske vijećnike u Preku. Otočki Indijanci, kako sami sebe nazivaju, uputili su otvoreno pismo Ministarstvu, a sporni su natječaj na znanje dali USKOK-u i DORH-u.

- Očito kako natječaj sam po sebi, prema UPU i DPU iz 2008. godine, nije bio posebno atraktivan. Izmjenama UPU-a i ukidanjem DPU-a stvar se bitno mijenja - zemlja se može parcelirati, dozvoljeno je etažiranje i izgradnja u etapama. Osim toga Općina se ugovorno obvezala izgraditi infrastrukturu. Onome tko ovo nije znao, natječaj nije bio interesantan, a "ako je tko znao" odustao je od davanja ponude, samoinicijativno ili na mig, jer se zakuhalo
u medijima i počele su istrage", komentirao je jedan otočkih Indijanaca, Marijo Košta, ishod natječaja u rujnu.

Nakon objave pisma otočkih Indijanaca, uzalud smo tražili očitovanje od Ministarstva, no čini se kako se situacija sada bitno promijenila. Štoviše, iz Ministarstva sada navode kako se prilikom pripremnih radnja za ponovno objavljivanje natječaja "posebna pažnja posvećuje primjedbi jednog dijela vijećnika Općinskog vijeća, koji smatraju da je početna cijena preniska".

- Po dobivanju stručnog mišljenja službe za procjenu vrijednosti nekretnina odlučit će se o tome hoće li se raditi nova procjena ili će se aktualizirati postojeća, poručuju iz Ministarstva dodajući kako će, u svakom slučaju, sve pravodobne informacije o predmetnom natječaju bit će objavljene putem njihovih službenih web stranica.