Odluka Grada Zadra kojom se financira besplatni javni prijevoz umirovljenicima s mirovinama manjima od 3.000 kuna, beskućnicima, korisnicima socijalne naknade, ali i članovima pojedinih udruga koje skrbe o invalidima, nije kod svih naišla na bezrezervnu podršku. Javili su se i oni koji smatraju da su ovim činom zakinuti, prvenstveno Udruga za autizam Zadar, čiji je predsjednik Ante Armanini uputio prosvjedno pismo Gradskoj upravi.

- Zatečeni smo viješću da je Grad Zadar odobrio besplatne pokaze u javnom gradskom prijevozu samo članovima pojedinih udruga koje skrbe osobama s invaliditetom, a ne svima. Iz toga proizilazi da se pravo na besplatni javni prijevoz osoba s invaliditetom uvjetuje pripadnošću određenim udrugama. Ovu odluku smatramo diskriminirajućom za sve ostale udruge osoba s invaliditetom i njihove obitelji, budući da je najčešće za korištenje autobusa potrebna pratnja, te isto tako možemo dovesti u pitanje ustavnost iste, poručuje Armanini.

Podsjetimo, odlukom Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo obuhvaćeni su članovi Udruge oboljelih od PTSP-a, Udruge roditelja poginulih branitelja, Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata, Udruge Svjetlo te Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije.

- U Udruzi za autizam smatramo da bi bilo daleko pravednije i poštenije da pravo na besplatni javni prijevoz imaju sve osobe s invaliditetom iz Zadra (bez uvjetovanja članstvom u udrugama), a ne samo članovi udruga navedeni u odluci. Pravni dokaz invaliditeta nije članstvo u udrugama, nego je to rješenje Centra za vještačenje, zaključuje Armanini, pozivajući odgovorne da preispitaju svoju odluku, koja se ne bi odnosila samo na "odabrane".