Nadbiskup Chichaga kardinal Blase Joseph Chupich, za vrijeme svoga boravka u Hrvatskoj pohodio je u utorak, 1. veljače Zadar. Kardinal Chupich susreo je zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, predsjednika HBK, a bio je u pratnji riječkog nadbiskupa koadjutora Mate Uzinića na putu za Dubrovnik i proslavu sv. Vlaha.

Kardinal Chupich pohodio je Katoličku osnovnu školu Ivo Mašina i Klasičnu gimnaziju Ivan Pavao II. Zadar. Također je upoznao bogatu povijesnu i crkvenu baštinu u katedrali Sv. Stošije u Zadru i Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti Zadar. „Meni je jasno da su kultura i religija jedno i da su povezani u prekrasnom gradu Zadru. Mislim da je za nas vrlo poučno i poticajno, kada gledamo u budućnost, da nastavimo povezivati kulturu i religiju. U suprotnom, ako ih razdvojimo, gubimo nešto od njih oboje", rekao je kardinal Chupich.

Nadbiskup je bio i pred mramornim sarkofagom u kojem su moći sv. Stošije u zadarskoj katedrali koju je darovao cvijećem. Kada je vidio repliku Višeslavove krstionice u katedrali Sv. Stošije, kardinal Chupich prisjetio se i drage uspomene prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

„Kad sam imenovan biskupom, primio sam notu iz Ureda hrvatskog predsjednika. Čestitali su mi, znajući da sam ja u potpunosti hrvatskog podrijetla. Predsjednik Tuđman ljubazno me zamolio da im dostavim tu dokumentaciju kako bi mi hrvatska vlast dodijelila hrvatsko državljanstvo. Ja sam ponosan što sam hrvatski državljanin, zahvaljujući toj inicijativi", rekao je čikaški nadbiskup.

Kardinal Blase Chupich izrazio je nadu u ponovni dolazak u Hrvatsku, zemlju svojih korijena. „Jer u Hrvatskoj se uvijek osjećam kao kod kuće. Ljudima uvijek kažem: Molim vas, posjetite tu lijepu zemlju - ne samo zbog prekrasnih spomenika i lijepih krajolika, nego i zbog dobrih ljudi, lijepog naroda", poručio je kardinal Blase Chupich.