Nije postala zadarski Central Park, kako su to godinama najavljivali lokalni političari, ali šuma Musapstan je napokon dobila dodatni sadržaj.

U utorak, na području blatnjavom od kiše koja je padala dan ranije, zatekli smo radnike Diklo gradnje kako postavljaju preostalu opremu. Zadarska tvrtka za ovaj je posao od Hrvatskih šuma dobila nešto manje od 100 tisuća eura i rok od šest mjeseci, odnosno do 31. prosinca. Zbog utjecaja epidemije koronavirusa na lance dobave, rok je prolongiran do kraja siječnja da bi radovi na kraju ušli u veljaču. Njihov završetak očekuje se kroz koji dan, nakon čega će Musapstan i službeno dobiti poučne i trim staze s pratećim sadržajima. Uz 5,5 kilometara pješačke staze, čija će podloga biti od piljevine i šljunka, postavljaju se drvene klupe i info panoi. Rekreativce, koji su odavno prigrlili Musapstan, dočekat će šljunčana trim staza dužina 1500 metara, kao i vježbalište površine 800 m2, čije su se sprave nešto duže čekale. Roditelje će zasigurno obradovati veliko dječje igralište površine 1600 m2 te oku posebno zanimljiva zelena učionica od 400 m2, u kojoj su projektanti iz tvrtke Donat standardne sjedalice zamijenili panjevima koji se uklapaju u prostor.

- To nije sve što radimo tamo. S Gradom Zadrom potpisali smo sporazum temeljem kojeg će se oko cijelog kompleksa postaviti nasip. Uz to i rampe, koje će Hrvatske šume postaviti na bijelim putevima, prostor će se zatvoriti za sva vozila, nakon čega slijedi čišćenje cijelog terena. Nadamo se kako ćemo time stati na kraj bespravnom odlaganju otpada, svakako ne u tolikim količinama, istaknuo je upravitelj Šumarije Zadar Mislav Maršić.

Kako doznajemo od pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertina Dujele, postavljanje prirodnih barijera na obodima šume koštat će 270 tisuća kuna.

- Ugovoreni izvođač samo što nije stupio s mehanizacijom na lokaciju, rekao nam je Dujela.

Ovim zahvatima konačno će se urediti zelena oaza grada no hoće li ona u skoroj budućnosti postati park ili urbana šuma, kako se navodi u završenoj predstudiji modela njezinog razvoja?

- Što se tiče Hrvatskih šuma i pitanja dodatnog obogaćivanja Musapstana kao park šume, mi ne vršimo takva proglašenja. Inicijativa mora doći od strane lokalne samouprave. Grad Zadar mora definirati područje interesa i na njima je hoće li to biti park šuma ili neki drugi oblik zaštite, a mi smo otvoreni za svaku suradnju. Interes javnosti je i naš interes. Ako se otvore novi fondovi, europski ili drugi, i dalje ćemo na ovaj način aplicirati projekte za dodatne sadržaje. No naša primarna zadaća je biološka komponenta i održavanje šume. Što se tiče sadržajne priče u smislu staza, s novih 7 kilometara koje smo uredili ovim projektom, Musapstan je jako dobro otvoren. Staza ima dovoljno, sada moramo to održavati, poručio je Maršić iz Hrvatskih šuma, koje su povukle EU sredstva za uređenje dijela Musapstana.