Zadarska bolnica na natječaj za sedam specijalizacija dobila je 23 prijave od 21 kandidata. Natječaj je objavljen 5. siječnja za dvije specijalizacije iz anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine te po jednu za onkologiju i radioterapiju, otorinoloingologiju, pedijatriju (neonatologiju), urologiju i vaskularnu kirurgiju.

Prošlog petka objavljena je bodovna lista s popisom kandidata na oglasnoj ploči Bolnice čime se nastavlja nova praksa Ravnateljstva. Oni su ranije listu objavljivali na mrežnoj stranici Bolnice kao što piše u uvjetima natječaja. Ovako javnost ne može više vidjeti razliku između bodova koje su sa sobom donijeli mladi liječnici kroz prosjek ocjena i godine studija, znanstvene radove te stečenu praksu u odnosu na one koje će dobiti od komisije nakon obavljenog razgovora. Upravo ti bodovi odlučuju o izboru specijalizanata.

Liječnici su po broju prijava najveće zanimanje iskazali za otorinoloingologiju (ORL) - njih osmero. Vodeći po broju bodova dr. Antoni Blaić ujedno ima ih najviše bodova od svih kandidata. Blizu mu je dr. Martin Zurak koja predvodi četvoro kandidata u natjecanju za specijalizaciju iz urologije. Četiri su kandidatkinje za dvije specijalizacije iz anesteziologije. Tri prvoplasirane liječnice su iz rujanskog natječaja na kojem je za tu specijalizaciju izabran posljednji od petero kandidat, mladi liječnik koji je imao najmanje bodova prije razgovora.

Za specijalizaciju iz onkologije s radioterapijom koja postaje nasušni kadar, osobito u zadarskoj bolnici prijavilo se troje kandidata od kojih najviše bodova dr. Mirisa Tokić. Po dvije prijave dobivene su za specijalizacije iz vaskularne kirurgije te pedijatrije - neonatologije. Zanimljiva je ova posljednja na kojoj je kadrovski deficit na koji je i nedavno ravnatelja upozorila voditeljica dr. Linda Pavić.

Na natječaj se javila dr. Antonija Šitum Bušić koja je specijalizaciju iz Pedijatrije dobila 2015. godine u Domu zdravlja. Ona bi je trebala završiti za koji mjesec, doznajemo od ravnateljice Doma zdravlja, dr. Renate Bek. Ona je bila iznenađena novinarskom informacijom, tim više što je kandidatkinja dužna odraditi pet godina u Domu zdravlja ili će je otplatiti.   Je li je završila ili je ovo drugi pokušaj, to nismo uspjeli doznati. Drugi kandidat je dr. Ivan Mlačić koji se javio i za ORL jer je prema dostupnim podacima diplomirao na dentalnoj medicini na temu Implantološka terapija nagluhosti.

Tko će dobiti specijalizaciju, objavit će se odlukom dr. Željka Čuline, ravnatelja zadarske bolnice u kojoj se preferiraju domaći liječnici. Nije ni čudo s obzirom da je KBC Split polovicom siječnja objavio natječaj za 64 specijalizacije po istim kriterijima, osim po jednom. U natječaju zadarske bolnice daje se prednost zapošljavanja kandidatima prema zakonu o braniteljima, a toga, naravno, nema među uvjetima natječaja za specijalizacije KBC Split.