U današnjoj emisiji „Stvoreni za Nebo" imali smo gosta, Filipa Polegubića, pedagoga koji radi kao odgajatelj u Učeničkom domu, asistent je na FIlozofskom fakultetu u Rijeci, također je i vanjski suradnik Centra za socijalnu skrb te završava studij logoterapije u Zagrebu.

Logoterapija je psihoterapijska tehnika (egzinstencijalistička psihoterapija) koju je utemeljio Viktor Frankl, neuropsihijatar i filozof, te je smatrana trećom bečkom školom psihoterapije. Njegova osnovna misao je: „čovjek je cjelovito biće, imago hominis - duh, duša, tijelo" te ako je netko na bilo koji način oštećen, nije oštećen kao čovjek. Tom mišlju vratio je medicini i psihijatriji vjeru u čovjeka.

Sam naziv potječe riječi logos - smisao koji i predstavlja cijeli put logoterapije u pronalasku smisla kod pojedinog čovjeka i što se njemu sada događa. Frankl napominje tragičnu trijadu: patnja, krivnja i smrt. Upravo su te tri teme područja u logoterapiji. Kako na neki način osmisliti svu patnju. Bitno je ne pitati se „zašto se to događa baš meni, kako ću sad?" nego moramo sami odgovoriti na to pitanje. Život nas pita zašto mi patimo, a ne mi njega. Ja trebam dati odgovor u toj svojoj patnji.

Ako netko želi studirati logoterapiju može upisati studij u Zagrebu u trajanju od četiri godine koji je bogat sadržajem, praksom, supervizijom te radom na sebi. Uvjet je završen fakultet, čak samo tri godine. Treba imati u vidu da tko to završi vjerojatno želi raditi kao psihoterapeut te tako i podliježe zakonu struke. Druga opcija su logoterapijske radionice, pokrenute u Rijeci i drugdje u Hrvatskoj za sve one koji bi željeli raditi na sebi i primjenjivati neke logoterapijske principe u trajanju od godinu dana do petnaest mjeseci. Polaznici dolaze mjesečno na dva susreta gdje im se približuju ključne logoterapijske teme. Zadnja opcija je dolazak na logoterapiju kao klijent. Za više informacija možete posjetiti web stranicu Logoterapija Hrvatska | Usprkos svemu, životu kažem "DA".

Filip zaključuje kako je logoterapija terapija 21. stoljeća, budući da je pitanje smisla problematika s kojom se susrećemo svaki dan. Svatko danas trebao proći logoterapiju. Dovoljno je samo malo proći kroz svoj život kako bismo se ponovno zaljubili u njega i pronašli smisao našeg postojanja.

Želim vam ugodnu i blagoslovljenu nedjelju. Mir i dobro!