Oseka mora ogoljela je stanje u uvalama uz Trpimirovu obalu koja je prema davno proklamiranim idejama, pa čak i studijama, trebala postati zadarski „lungo mare".

Umjesto toga, uvale Dražanica i Maestral kao uz najljepši dio gradskog prostora, s vilama koje se uglavnom obnavljaju u rukama novih vlasnika, izgledaju kao odlagalište a ne privezište.

Kad se tome doda stanje na Trpimirovoj obali koja je i dalje nezaštićena s morske strane jer nikako da se izgrade školjere koje postoje u svim tim planovima, stanje je očajno.

"Ta pogibeljna cesta rješavat će se kroz cjelovite urbanističke planove uvale Bregdetti, uvale Maestral i uvale Draženica", izjavio je lani resorni pročelnik Darko Kasap povodom vjećničkih problema slijetanja u more s Trpimirove. Vizija postoji - komunalne lučice s pripadajućim infrastrukturom kao što su zaštitni zeleni pojas, parkiralište, staza za šetanje i trčanje, biciklističke staze...

- Mi bez tih planova ne možemo ništa projektirati, dobivati građevinske dozvole, a kamoli raditi, kazao je Davor Škibola ravnatelj Županijske lučke uprave koja gospodari tim gradskim uvalama. Oni su do sada uspjeli urediti uvalu Jazine.

I dok je odluka o izradi UPU uvale Bregdetti donesena u ožujku 2020. godine, za uvale Maestral i Dražanicu - ni ta odluka nije na vidiku.

A do nekih novih plima, prigovor bi imali i ovi gnjurci i galebovi, koji su ostali bez svog sunčališta - ostataka nekad uređenog priobalja u gradu na moru koji odavno ne mari za pomorstvo.