Odvjetnik Anto Nobilo komentirao je na televiziji N1 slučaj privođenja muškarca iz Briševa zbog komentara na Facebooku.

Na upit kako gleda na tu policijsku akciju, Nobilo odgovara "djelomično suprotno od Božinovića".

- To je policijska akcija, ali problem je u tome što je nezakonita akcija. Oni su uhitili ovog čovjeka u Zadru premda se nisu stekli zakonski uvjeti. Zakon o prekršajima kaže da se može nekoga uhititi ako ga se zatekne u izvršenju prekršaja protiv javnog reda i mira, naveo je Nobilo.

Pojasnio je i zašto smatra da je riječ o nezakonitoj akciji.

"Zateći znači onog trenutka kad on to radi ili apsolutno neposredno iza toga. Međutim, čovjek je objavio 20. siječnja spornu objavu, a oni su kod njega došli 21. siječnja. Dakle, nisu ga zatekli - prvi uvjet nije ispunjen. Drugi uvjet je da se može uhititi ako su se ispunili elementi za sudsko zadržavanje", rekao je Nobilo i dodao:

"To su vrlo slični elementi pritvora u kaznenom postupku. Jedan je opasnost od bijega, čovjek ima stalno prebivalište, nigdje ne bježi, a druga je omogućavanje uništenja dokaza - to je išlo na mrežu, više to nitko ne može uništiti i treća je opasnost od ponavljanja, ali taj čovjek nikada nije prekršajno kažnjen, nije imao poroke u svom životu."

"Dakle, nisu se stekli zakonski za uhićenje. On nije bio smio uhićen, ali ga na razgovoru nisu mogli držati toliko dugo i onda je uhićen", zaključio je odvjetnik. Dodaje i da ga to što je sud pustio muškarca potvrđuje da je Nobilo u pravu. "Apsolutno je nepotrebno to privođenje."

Ministar Davor Božinović ranije je rekao da ne vidi da je bilo nekakvih nepravilnosti.

- Ljudi nisu uhapšeni, nego privedeni na kriminalističko istraživanje, što je jedan od standardnih postupaka koji se primjenjuje. Policija postupa po svim spoznajama koje ima i ukoliko nalazi da je moguće da je prekršen zakon, dužna je po tome postupati. Dopustimo da policija radi svoj posao na temelju zakona, iskustva službenika i to će se vrlo brzo vidjeti ukoliko sud brzo donese odluku o tome, rekao je Božinović.