"Udri munjo, pukni grome... zar i ti pavijanu s Frkom nijesi u Ukrajini", komentar je s Facebooka zbog kojeg je zadarska policija u subotu privela 49-godišnjeg branitelja, doznaje Telegram. On je na kriminalističkom istraživanju završio zajedno sa 72-godišnjim Mladenom Ćustićem čiji je komentar s Facebooka o predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću policiji također bio sporan.

Jučer se doznalo da je 72-godišnji Ćustić na Facebooku napisao: "Triba ga dočekati pokvarenim jajima njega i njegove poltrone, nitko nije toliko ponizi i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik". Zbog toga je ga je policija odlučila lišiti slobode dan nakon što je ovaj komentar napisao.

Isto to dogodilo se i 49-godišnjaku koji je također komentirao najavu dolaska premijera i njegove delegacije u Zadarsku županiju u povodu obilježavanja godišnjice akcije Maslenica.

Od prekršajnog suda policija je tražila da obojicu komentatora zadrži u pritvoru. Tvrdili su da postoji bojazan da bi prekršaj za koji su prijavljeni mogli ponoviti. Drugim riječima, da bi ponovno mogli vrijeđati premijera.

Kao kaznu za 49-godišnjaka i 72-godišnjaka policija je predložila 30 dana zatvora. Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira za vrijeđanje i omalovažavanje službenih osoba predviđa od novčane kazna od 200 DEM do 30 dana zatvora, kao najstrožu sankciju. Dakle, policija je smatrala da su dvojica Facebook komentatora zaslužila biti najstrože kažnjena.

Prekršajni sud obojicu ih je ispitao, te nakon toga pustio da se brane sa slobode. "Sud će procijeniti hoće li biti potrebno provoditi još neke dokaze u ovom postupku ili će bez toga donijeti presudu", objasnio je za Telegram glasnogovornik zadarskog Općinskog suda sudac Davor Dubravica.