Polovica iznosa od 4.350.224 kuna, kojim će ove godine raspolagati Ured Gradonačelnika, odlazi na račun Sveučilišta u Zadru.

Iz gradskog proračuna sufinancira se izgradnja studentskog doma i menze sa 6 milijuna kuna, što je odluka Gradskog vijeća iz 2020. godine.

Ostatak novca kojim raspolaže Ured gradonačelnika, a kojeg vodi pročelnik Neven Klarin, nije specificiran. I dok se u dubrovačkom proračunu vidi i stavka od 30 tisuća kuna za hranjenje golubova, u zadarskom su one samo općenite, kao što su promidžba, suradnja, projekti, aktivnosti, manifestacije...

Jedna od njih je Wings for life, koju najavljuju organizatori iz multinacionalne kompanije, a koju Grad Zadar sponzorira već godinama. Posljednje dvije godine nije bilo utrke, a 2019. godine iz gradskog proračuna je na račun organizatora - Red Bull Adria iz gradskog proračuna dano 625 tisuća kuna s uključenim PDV-om.

Zbog čega i koliko će to biti ove godine, novinarski je upit za koji smo dobili odgovor iz Ureda gradonačelnika.

"Grad Zadar je i ove godine domaćin međunarodne manifestacije - utrke „Wings for Life World Run". Od prvog izdanja te jedinstvene globalne utrke Zadar se nalazi među desecima gradova domaćina diljem svijeta. Broj sudionika rastao je iz godine u godinu pa je u predpandemijskoj 2019. sa zadarskog starta u utrku krenulo 10 tisuća sudionika. U utrci sudjeluju i profesionalni sportaši, i rekreativci, osobe s invaliditetom, ali i početnici koji se ne bave trčanjem.

Ono što ovaj sportski događaj čini posebnim je humanitarni karakter budući da se sredstva prikupljena od startnina usmjeravaju za potrebe istraživanja ozljeda leđne moždine.

Sponzorstvom u iznosu od 300.000 kuna Grad Zadar i ove godine daje podršku ovom projektu, građanima Zadra i svim ostalima koji sudjeluju u utrci. Kroz dosadašnja izdanja utrka Wings for Life potvrdila je vrijednost međunarodne promidžbe Zadra s obzirom da se utrka prenosi u živo putem interneta i hrvatske nacionalne televizije. Višesatni prijenos prigoda je za promoviranje Zadra kao sportskog grada, a u turističkom smislu njegove kulture i spomeničke baštine. Također, ta utrka poticaj je za aktivnije bavljenje sportom i sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima te senzibiliziranje javnosti za potrebe osoba s invaliditetom. Konačno, navedena manifestacija doprinosi javnim i promotivnim zbivanjima u turističkoj predsezoni, kao i povećanom broju turističkih dolazaka u Zadar", navodi se u njihovom odgovoru u kojem nedostaje iznos za PDV kojeg Grad također plaća za Wings for life.