U pratnji ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića u ponedjeljak u Zadar stiže predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić. Kad je posljednji put bio u Zadru, tijekom predizborne kampanje za lokalne izbore, Škorić je najavio kako bi radovi na rekonstrukciji spoja Puta Biliga i Ulice Hrvatskog sabora mogli biti gotovi do Uskrsa ove godine. Uskrs je za tri mjeseca, a dugoočekivani cestovni zahvat još nije počeo. Što se čeka?

- Za predmetni projekt odabran je izvođač radova, dok je javna nabava za odabir nadzora u tijeku. Ponude su otvorene i u ovom trenutku se iste evaluiraju. Po završetku istog postupka javne nabave, moći će se započeti s radovima, rekli su nam u glasnogovorničkoj službi HC-a.

Kao i u slučaju nabave za izvođača jednogodišnjih radova, ponude za kompletan nadzor otvorene su još u srpnju 2021. godine. Dakle, u HC-a već više od pola godine vijećaju o izboru jedne među dvije pristigle ponude renomiranih tvrtki, koje su zatražile iznose niže od procjene vrijednosti od 350 tisuća kuna. Interes za poslom na Bilom brigu iskazali su Institut IGH Zagreb, koji je priložio ponudu u iznosu od 346 tisuća kuna, te zajednica ponuditelja Civil engineering Zadar i Terestrika Split s povoljnijom ponudom od 257 tisuća kuna.

Podsjetimo kako je HC-u pola godine trebalo i za odluku o izvođaču radova. Posao je na kraju dobila zajednica ponuditelja koju čine Kruševo-put, zagrebačka Ingra i Mežnar građevinske usluge iz Duge Rese s najpovoljnijom ponudom u iznosu od 6.4 milijuna kuna, što je za pola milijuna kuna manje od procjene.

Predsjednik Uprave HC-a prilikom posljednjeg službenog posjeta Zadru istaknuo je kako očekuje da će se krajem 2021. godine raspisati natječaj za rekonstrukciju raskrižja Žmirići, da bi on na kraju bio prebačen u treći kvartal 2022. godine. Dosad se u javnosti puno raspravljalo o tom semaforiziranom prometnom rješenju vrijednom preko 50 milijuna kuna, no nikada nije predstavljena njegova vizulizacija.

- Nažalost, vizualizaciju nemamo, rekli su nam u HC-u na naš upit.