U današnjoj emisiji „Stvoreni za Nebo" imali smo gosta, fra Andriju Bilokapića, provincijala Franjevačke provincije sv. Jeronima te smo saznali nešto više o fanaticima.

Fanatik je čovjek koji je uvjeren u neke svoje ideje u kojima nije sklon dijalogu i prihvaćanju mogućnost drugačije misli te predstavlja opasno stanje u koje se može ući. Najčešći su religiozni fanatici fundamentalisti koji preuzmu nekakav religiozni citat (pr. iz Biblije) te istrgnuvši ga iz konteksta manipuliraju s njim. Opasni su zato što žele neistomišljenika podčiniti i do kraja uništiti na bilo koji način. Razlika između fanatika i vjernika je ogromna. Vjernik najprije uključuje sumnju koja ga potiče na daljnje učenje i istraživanje kroz koje će korigirati svoju misao, dok fanatik ne želi korigirati svoju misao niti želi učiti. Iako su obojica spremni za svoje uvjerenje dati svoj život, fanatik će uvijek mrziti neprijatelja, dok će vjernik uvijek ljubiti svoje neprijatelje. Najbolji primjer je Isus Krist koji visi na križu nemoćan, u ništavilu do kojega su ga doveli neprijatelji. S posljednjim minutama ovozemaljskog života On razdaje najveće bogatstvo svojim neprijateljima govoreći Ocu: „...oprosti im Oče, ne znaju što čine..." dokazujući svoju ljubav prema neprijateljima kroz opravdavanje istih pred svojim Ocem. Nadalje, razdaje svoje Kraljevstvo razbojniku riječima: „...danas ćeš biti sa mnom u Raju..." te razdaje svoju žeđ i čežnju da spoznamo svoju ljubljenost i vjernost. Fanatik je, stoga, opsjednut mržnjom prema svima koji nisu njegovi istomišljenici te on ne može razumski vjerovati.

Naš način postojanja određuje Isus Krist. Kršćanstvo nije nekakva ideologija koja slijedi neke misli, nego je prije svega odnos, Bog u sebi i odnos zajedništva i ljubavi. Kršćanstvo je odnos s osobom Isusa Krista, a ne s idejama te uvijek stvara zajedništvo i otajstveni „mi" božansko-ljudski i ljudsko-ljudski. Jedan je Duh Zajedništva i Ljubavi koji stvara kršćanstvo.
Želim vam ugodnu i blagoslovljenu nedjelju. Pax et bonum!