U sklopu projekta „SuDjeluj- poticanje socijalne inkluzije kroz sport", u petak je korisnicima Doma za starije i nemoćne Sv. Ivan Pavao II u Biljanima Donjim dodijeljena sportska oprema.

Projekt provodi društvo sportske rekreacije „Talent" u partnerstvu s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA i Hrvačkim klubom Zadar. Projekt je vrijedan 1.499.900 kuna, a financirala ga je u potpunosti Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Cilj mu je razviti i unaprijediti socijalnu uslugu i sadržaje na području Grada Benkovca i potaknuti socijalnu uključenost za 70 djece i mladih do 29 godina i 50 osoba starijih od 54 godine.

„Cilj nam je poticati fizičku aktivnost i zabavu kroz sport, a time smanjiti socijalnu i društvenu isključenost. Dvije skupine na koje smo fokusirani - djeca i starije osobe, su iznimno značajne u tom pogledu; djecu potičemo na više zajedničkog druženja izvan digitalnih okvira, a starije osobe potičemo na više kretanja čime, uz društvenu komponentu, utječemo na njihovo fizičko i mentalno zdravlje", kazala je zamjenica ravnatelja AGRRA-e Ivana Dević.

Dodala je kako je sport jedna od aktivnosti koja ne poznaje različitosti i podjele, razbija predrasude i potiče pozitivnost, pa se tako aktivnostima koje provode stvaraju i pozitivna okruženja za daljnji razvoj i nakon završetka provedbe projekta.

Marko Klanac, voditelj poslovanja Doma istaknuo je kako su zadovoljni sudjelovanjem na na projektu koji je usmjeren inkluziji starijih osoba u zajednicu. „Ovdje je naglasak na zdravom starenju koje predstavlja i način življenja i poslovanja naše ustanove. Naši stari kažu - Koliko truda uložiš, toliko ćeš i dobiti - a u ovaj projekt je uloženo jako puno truda, vremena i ljubavi svih sudionika. Zbog svoje uspješnosti projekt je postavio temelje za neke nove planove i ciljeve usmjerene na zdrav život osoba treće dobi", rekao je Klanac.

Projekt se provodi do travnja ove godine, a do sada je uspješno provedeno pet kampanja socijalne inkluzije kroz sport, informirana je javnost putem medija, tiskani su promo materijali, nabavljena je potrebna opremu i rekviziti, opremljeno kompletno vanjsko vježbalište. Konstantno se provode radionice s ciljnim skupinama koje uključuju starije od 54 godine, mlađe od 25 godina, osobe u dobi od 25 do 29 godina uključujući i 29. godinu, te mlađe od 25 godina s poteškoćama u razvoju. Projektni tim SuDjeluj čine: Vladimir Menčik (koordinator za strateško komuniciranje), Nives Lebo (koordinatorica za rad s ciljnim skupinama), Senad Salihović (osoba za rad s mladima), Matej Mikulić (voditelj projekta).