U Zadru se danas obilježava obljetnica Vojno-redarstvene operacije Maslenica, oslobodilačke akcije koja je započela na današnji dan prije 29 godina.

U programu je sudjelovao potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je zahvalio braniteljima i obiteljima koji su izgubili svoje najmilije u ovoj akciji.

- Iznimno je važno obilježavati ove obljetnice iz Domovinskog rata kao podsjetnik da sloboda koju danas imamo nije darovana. Ona je plaćena krvlju. Hrvatski branitelji su najsnažniji temelj samostalne i suverene Hrvatske, poručio je Medved.

Ministar hrvatskih branitelja podsjetio je kako je VRO Maslenica bila prekretnica u Domovinskom ratu.

- Bila je to snažna poruka prvo našem narodu da su naša vojska i policija, naše oružane snage, kadre osloboditi svaki pedalj naše zemlje, poruka cijelom svijetu da smo izgradili snažnu oružanu silu, ali i posebna poruka neprijatelju da ćemo to učiniti, kao što smo učinili 95 u Oluji te 98 mirnom integracijom u Vukovaru, istaknuo je Medved.

Središnji program obilježavanje 29. obljetnice VRO Maslenica započeo je jutros budnicom Gradske glazbe Zadar ulicama grada te odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca na Gradskom groblju te spomen obilježju 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi u Ulici Ante Starčevića. Uslijedio je program u parku u uvali Jazine kod spomenika "Kocke" uz koji su zapjevali Klapa HRM Sveti Juraj i policijska klapa Sveti Mihovil.
Uz brojne predstavnike lokalnih i državnih tijela, viđene su i osobe s HOS-ovim majicama i zastavom, zbog kojih je predsjednik Zoran Milanović prošle godine otišao s obilježavanja.

Spomenik u Jazinama i Forum povezao je mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama uz pratnju Orkestra OSRH i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Na ovaj oblačni i svečani dan ulice su bile nešto praznije nego što je to uobičajeno za subotnje jutro.

Sve je to zabilježio naš fotograf Tomi Burčul u svojoj fotogaleriji.