Uz premijera Andreja Plenkovića i ministre Olega Butkovića i Mariju Vučković, na sastanku u Domu županije sudjelovalo je čak šestero državnih tajnika. Naglasio je to župan Božidar Longin kao zadovoljan domaćin sastanka.

- Otvorili smo niz pitanja od životne važnosti. Najvažnije je da imamo podršku Vlade za sve što smo zacrtali u proračunu i da naši projekti idu. Imamo 3.7 milijardi aktivnih projekata i rekordnu zaposlenost, sve to zahvaljujući mjerama Vlade i našim lokalnim naporima. Premijer ima razumijevanja za svaki naš projekt, jedan smo tim. Vrlo smo optimistični, imamo gotove projekte, znamo gdje idemo i znamo voditi ovu županiju, istaknuo je Longin nakon sastanka.

On je prvi spomenuo i jednog od najspominjanijih Plenkovićevih ljudi, prisutnog predstojnika Ureda premijera Zvonimira Frku-Petešić koji je ovih dana pod povećalom javnosti zbog državnog stana u Zagrebu i prijave prebivališta u Salima na Dugom otoku iako tamo nikad nije živio.

- On je naše gore list, čovjek koji je na pomoći svakome od nas, kako Gradu i Županiji tako i svakoj općini na području županije, istaknuo je Longin.

Plenković je zatvorio tu temu ističući kako Frka-Petešić ima pravo na državni stan.

- On nema nekretninu ni u Hrvatskoj ni u Francuskoj. Nebulozna je priča o tome da je veleposlanik u Alžiru Ilija Želalić išao na mandat jer ima neke veze sa Zvonkom. Demantiramo bilo kakvu vezu s time i ističemo da on ima pravo na stan, plaća prirez u Zagrebu koji je 18 posto, a porijeklom je odavde jer su njegovi roditelji otišli u Francusku iz ove županije. Nisu otišli iz Zagreba. Nadam se da smo sada raščistili sve. Znam da je to zgodno, da se malo čeprka i kreira impresija da ima problema, ali tu problema nema. On ima to pravo, a sve druge teorije su netočne, branio je premijer predstojnika svog ureda koji ga je pratio na današnjem putu.

Sastanak u Zadru Plenković je ocijenio kvalitetnim.

- Drago mi je da je Zadarska županija ostvarila sjajne rezultate u turističkoj sezoni. Ta činjenica uklapa se u podatke da je prosječna plaća u državi 7.333 kune, odnosno da je u našem mandatu narasla za 1691 kunu. Imamo i 35 tisuća zaposlenih više nego 2020. godine te 26 tisuća više nego 2021. Covid je pogodio ekonomiju, ali smo u toj krizi očuvali radna mjesta i to i ovdje u Zadarskoj županiji. Rast BDP-a i vraćanje na putanju da budemo među najbržima kad je riječ o smanjenju udjela javnog duga u BDP-u pokazuje da smo konzistentni u ispunjavanju kriterija za euro područje, koji je naš strateški cilj u drugom mandatu, istaknuo je predsjednik Vlade.

Gradonačelnik Branko Dukić naglasio je kako razgovori između državnog vrha i lokalne uprave "postaju nešto što je sasvim normalno".

- Grad Zadar se razvija u svim smjerovima, to možete vidjeti na ulicama i trgovima, ali ono što grad čini gradom je želja za napretkom, zaključio je Dukić.

Na sastanku je bio i Božidar Kalmeta, bivši gradonačelnik Zadra i aktualni predsjednik ŽO HDZ-a. U njihove stranačke prostorije u Medulićevoj Plenković se uputio nakon sastanka u Domu županije.