Paljenjem lampiona na mjestu srušene pozornice zadarski studenti oprostit će se večeras od kultnog okupljališta. Pozornicu je, podsjetimo, odlučila srušiti Uprava Sveučilišta u Zadru.

- Pozornica je razrušena od strane Sveučilišta u Zadru kao navodno mjesto okupljanja mlađih osoba koje su ga koristile za neprimjerene radnje što je krajnje inferioran potez jedne institucije koja počiva na intelektualizmu. Ta ista Pozornica se mogla iskoristiti za mnoge manifestacije i događaje studenata jer se sama Pozornica nalazi na području kampusa gdje se nalazi zgrada određenih odjela Sveučilišta, Studentskog doma te novog doma koji bi uskoro trebao biti otvoren, rekli su inicijatori paljenja lampiona za Studentski.hr.

Studentima je, smatraju, oduzeta mogućnost pobune protiv odluke o rušenju pozornice jer je srušena nekoliko dana nakon Božića kada studenti nisu bili u Studentskom domu.

- Može se razumjeti da se polazi od pretpostavke da druženje na Pozornici u večernje sate ruši ugledu Sveučilištu u neku ruku, ali opet od jedne intelektualne institucije se očekuje da razumije da se studenti tu ne okupljaju baš radi Pozornice, već radi toga što je to mjesto uz parking na području kampusa gdje studenti i žive te da će se tu uvijek okupljati kao što se okupljaju kod svih kampusa i studentskih domova diljem Hrvatske. Na kraju je isto bitna činjenica da je razrušena par dana nakon Božića kada nema studenata u gradu kako bi se smanjila vjerojatnost uzbune studenata, ističu inicijatori.

Zbog svega toga zadarski su studenti odlučili odati počast kultnom okupljalištu, simbolu zadarskih studentskih dana, i dati do znanja da će se na njemu i dalje okupljati studenti koji su tamo stjecali neka nova prijateljstva i neke nove ljubavi. Svi koji žele mogu im se pridružiti večeras u 21 sat.

- Mogu maknit` beton, al` ne i ljude..., poručuju za kraj.