Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Zadarskoj županiji i na otoku Pagu, a posjet je započeo na sjevernoj strani obnovljenog Masleničkog mosta gdje je kod Spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica `93, položen vijenac.

- Uoči 29. obljetnice operacije Maslenica kojom je oslobođen velik dio hrvatskog teritorija u zadarskom zaleđu, prigoda je da se prijetimo svih hrvatskih branitelja, vojnika i policajaca koji su svoje živote dali za hrvatsku slobodu i državu onakvu kakvu su generacije Hrvata željele stoljećima. Ona je danas slobodna, demokratska i razvijena članica Sjevernoatlanskog saveza i Europske unije. Svega toga ne bi bilo bez hrvatskih branitelja i stoga u ime cijele Vlade želim zahvaliti njima i njihovim obiteljima, onima koji su ostali bez svojih najmilijih, za sve što su učinili za Hrvatsku, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Uz župana Božidara Longina, državnog tajnika Šime Erlića, predsjednika ŽO HDZ-a Božidara Kalmetu, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića te ministricu poljoprivrede Marija Vučković, na svečanom polaganju vijenca bio je prisutan i general Ante Gotovina.

- Cilj te ratne operacija bio je potisnuti agresora maksimalno u dubinu da bismo osigurali slobodan promet sjevera s jugom Hrvatske te grad Zadar, kao i sva mjesta duž obale prema Šibeniku, barem donekle učinili sigurnima. Jasno je da smo u svakom ratu, tako i u ovoj operaciji, imali preko stotinu žrtava i više stotina teško ranjenih. Tim žrtvama i njihovim obiteljima odajemo počast jer su zaslužni što danas imamo suverenu i sigurnu zemlju, rekao je general Gotovina. 

Prije 29 godina u zoru, 22. siječnja 1993. godine krenula je akcija Maslenica kojom je oslobođeno zaleđe Zadra, Novsko ždrilo, dio Velebita, hidroelektrana Peruča i prometno su povezani sjever i jug Hrvatske. Bio je to prvi veći poraz srpskih snaga u Domovinskom ratu. Akcijom Maslenica u kojoj je poginulo 127 hrvatskih branitelja, u tri dana je oslobođeno stotinjak četvornih kilometara okupiranog juga Hrvatske.

Posjet premijera Zadarskoj županiji nastavit će se u Paškoj sirani, na svečanosti dodjele oznake "Hrvatski otočni proizvod" za 2020. i 2021. godinu te sastanku s gradonačelnikom Novalje Ivanom Dabom i županom Ličko-senjske županije Ernestom Petryjem, a okončati u Zadru na sastanku sa županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Brankom Dukićem.