U odnosu gradske vlasti u Zadru, riva je i dalje neželjeno dijete, a njezino kompletno uređenje još nije u žiži interesa.

Obalni dio je s velikom zadovoljstvom prepušten Lučkoj upravi Zadar koja je rivu kao šetnicu morala pretvoriti u lučko područje da bi dobili novaca iz EU fondova za rekonstrukciju obale i produžetak mula. Kada se obnovi, zadarska riva bit će ljepša od splitske, izjavio je to HDZ-ov načelnik Preka, Jure Brižić, na lokalnoj televiziji. Tipično za zadarski HDZ iz kojeg su do sad samo planirali graditi stanove ili otvoriti restoran u zgradi Rektorata.

Zadarska i splitska riva nisu za usporedbu. Nakon rušenja kuća u bombardiranju, zadarska je uređena kao park sa šetnicom, dok je uz splitsku odvijao se i promet sve do zabrane koja ju je pretvorila u dnevni boravak građana. Preuređenje splitske rive zbilo se je relativno brzo u vrijeme najboljeg HDZ-ovog gradonačelnika Zvonimira Puljića i prema projektu poznatog studija 3 LDH, pobjednika arhitektonskog natječaja.

Novo izdanje te rive izazvalo je oprečne polemika, možda više nego piramide u Louvru, s obzirom na mentalitet Splićana ali i ocjene struke i gostiju. Riva u Splitu je, međutim, uređena i nadalje puna života.

Usprkos brojnim najavama, za parter zadarske rive nije nikada objavljen arhitektonski natječaj. Odustalo se od natječaja svih natječaja koji je trebao obuhvatiti i Jazine. Riva je pretvorena u mjesto hodočašćenja prema instalacijama Morske orgulje i Pozdrav suncu, a nije svetinja Grada. Jer, godinama se daje za parkiralište organizatora svakakvih događanja, od utrka morskih bolida, preko štandova do ljetnih cirkusijada koje priređuju sami turisti.

U sveopćoj uzurpaciji rive, Odjel za upravljanje gradskom imovinom u jednom dijelu zelenog pojasa, rivu iznajmljuje za luna park (334 m2 za godišnji zakup od 40.080 kuna).

Riva je sada veliko gradilište ali očito i spremište do otvaranja sezone zabave
Zašto je tome tako, na taj novinarski upit nema odgovora. Imate li viziju uređenja rive? Odgovor kojeg smo dobili, nimalo ne daje nade.

„U programu UO za graditeljstvo je predviđeno uređenje zelenila na Rivi, a koje će se koordinirati s trenutnim radovima na uređenju obalnog pojasa kako ne bi došlo do devastacije zbog prolaska radnih strojeva i opreme", napisali su iz gradske uprave.
Koliko je svima poznato zelenilo spada pod Odjel za komunalne djelatnosti, a Nasadi ga održavaju i sade nova stabla. Njih za uređenje zelene površine rive još nitko nije pitao.

Odjel za graditeljstvo planiralo je 500 tisuća kuna u 2021. godini kao početni zalog za prijavu na novu EU perspektivu. A da bi taj projekt, za kojeg još nemaju nikavu dokumentaciju, prošao na natječaju onda je uvijek dobro ubaciti biciklističku stazu kao na Tuđmanovoj.

Hoće li i kako Grad Zadar iskoristiti povijesnu priliku i napokon osmisliti uređenje zelenog i pješačkog dijela rive. Ona je do sada bila spržena zemlja sa zelenim oazama, uništenim klupama i škaljom u pješačkom dijelu. I najnovije - odlagalištem komunalnog otpada, odnosno smeća prema preporuci konzervatora.