Sveučilišna profesorica i predsjednica udruge Brižna Srca/HUBS (Caring Hearts), Mirta Tomas danas je u Gradskoj knjižnici predstavila projekt Caring Hearts, čij je cilj razvoj i napredak realizacije projekta u Africi, odnosno gradnje školskog objekta, u kojemu će biti smješteni vrtić, osnovna i srednja škola te centar za osposobljavanje.

Iako je projekt već prepoznat u javnosti, do sada je prikupljeno oko četvrtine sredstava za gradnju škole pa je Tomas i ovom prilikom pozvala sve dobre ljude, poduzetnike, udruge, zaklade, one koji mogu pomoći, da doniraju sredstva ili opremu za centar koji će omogućiti primjereno odrastanje siromašne djece u Nigeriji.

Riječ je o narodu Esan, koji živi u ruralnom području države Edo u Nigeriji. Njihova riječ za školu, Uwa-Ebe, u doslovnom prijevodu znači Dom Knjige.

- Caring Hearts zamišljen je kao trojedini projekt izgradnje sirotišta, školskog centra i doma za socijalnu skrb u mjestu Uromi (država Edo). On predstavlja odgovor na kronični nedostatak osnovne školske infrastrukture kao i na nemogućnost ostvarenja temeljnih prava za svu djecu Esanlanda, tj. da pohađaju školu, da steknu temeljno obrazovanje kako bi, nakon uspješnog školovanja, postali odgovorni i perspektivni pojedinci koji će izgraditi novu zajednicu, zasnovanu na pozitivnim životnim vrijednostima, istaknula je Tomas, dodajući kako ga je inicirao humanitarac Innocent Omozokpi, kojemu deseci izvrsnih učenika i studenata iz siromašnih obiteiji mogu zahvaliti svoje uspješno školovanje.

Nažalost, tisuće djece i mladih je ostalo uskraćeno, tako je ovaj projekt odgovor na pozive ogromnog broja djece koja ne mogu ostvarivati svoja osnovna životna prava.

Do sada osiguranim sredstvima kupljeno je zemljište, obavljene pripremne radnje s dokumentacijom i bušenjem izvora za voda te napravljeno prizemlje. Slijedi nabava cementa i drugog građevinskog materijala kako bi se dovršila i preostala dva kata.

- Na kraju, slijedi opremanje učionica, servisnih prostorija, laboratorija, knjižnice, nabava knjiga, pribora, rashladnih uređaja, jednog autobusa i pomoćnih dostavnih vozila. Svi mogu pomoći i najmanjim novčanima iznosom, ali i u materijalu ili vozilima, koji će biti otpremljeni kontejnerom u Nigeriju, rekla je Tomas te sve pozvala na dobročinstvo za nigerijsku djecu.

Novac se može uplatiti na račun udruge:

Humanitarna udruga BRIŽNA SRCA
Humanitarian association CARING HEARTS
Bregdeti 28, 23000 ZADAR - RH
MB: 5401801
OIB:89240250838
IBAN: HR5023400091111129576; SWIFT: PBZGHR2X