U Ervenik, općinu koja je u sastavu Šibensko-kninske županije i koja se nalazi uz rijeku Zrmanju. No, već 30 godina tu se dolazi pokloniti žrtvi obitelji Čengić, koje je agresor mučki pobio u Domovinskom ratu. Jučer, na 30. godišnjicu ubojstva tada 39-godišnjeg Drage, njegove sedam godina mlađe supruge Nevenke te njihovih maloljetnih sinova, 11-godišnjeg Slobodana i 5-godišnjeg Gorana, okupljeni su se opet zapitali kako je netko mogao učiniti tako monstruozan i svirep zločin.

Njih su u zaseoku Šašići kod Ervenika, u podrumu njihove obiteljske kuće u izgradnji, zvjerski ubili a potom i zapalili pripadnici tzv. ˝Krajinske milicije˝. Prema svjedočenjima, tijekom provedenog istražnog postupka, Damir Travica i Slobodan Kovačević, taj su dan, nakon povratka s pogreba jednom srpskom vojniku, navodno poginulom na potezu skradinskog zaleđa, upali u kuću obitelji Čengić, počeli odmazdu, najprije uvredama i provokacijama, a potom su rafalima pokosili Dragu i njegova 11-godišnjeg sina Slobodana, gdje su ih nakon toga i zapalili. Dragina supruga Nevenka zaklana je nedaleko od obiteljske kuće, dok je u naručju držala svog ustrijeljenog 5-godišnjeg sina Gorana. Jedan od okrivljenika odslužio je, za počinjeni zločin, nikako primjerenu kaznu, dok je drugi i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Spomen na te nevine žrtve upriličen je na Mjesnom groblju, ponad obiteljske grobnice Čengić, a potom i ispred spomen obilježja na mjestu zločina, pred kućom, čije građenje pokojni Drago nije uspio dovršiti. U spomen na tu nesretnu obitelj, okupili su se brojni predstavnici časnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Bio je tu u ime Ministarstva hrvatskih branitelja i državni tajnik Darko Nekić, zastupnica u Hrvatskom saboru i potpredsjednica Srskog narodnog vijeća, SDSS-ova Anja Šimpraga, načelnik općine Ervenik Predrag Burza, gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić i njegov zamjenik Tomislav Klarica, predsjednik Gradskog vijeća Grada Benkovca Boris Erceg i naravno u ime obitelji Čengić, brat pokojnoga Drage, Vlado Čengić.

Nekić je podsjetio na inicijativu koja je potekla prošle godine na ovom istom mjestu, a to je da će nedovršenu obiteljsku kuću urediti kao Spomen kuću.

- To je dug koji još uvijek imamo, a ja bih iskoristio ovu priliku da se zahvalim Nediljku Gendi i UHDDR-a Benkovac, što su preuzeli na sebe obvezu i zadaću nositelja prava građenja spomen kuće, kazao je državni tajnik Darko Nekić. Dodao je kako će ministarstvo koje on predstavlja odraditi svoj dio posla oko financiranja i pripreme sve potrebne dokumentacije kako bi Spomen kuća bila u konačnici i uređena prema zamišljenoj inicijativi.

Zločinom kojim je počinjen nad obitelji Čengić, zgrozila se i saborska zatupnica SDSS-a i potpredsjednica Srpskog narodnog vijeća, Anja Šimpraga, koja je nakon odavanje dužne počasti ubijenim članovima obitelji Čengić izjavila kako već nekoliko godina dolazi na ovo mjesto poklanjajući se žrtvama tog surovoga zločina. Kazala je kako posebne emocije ima jer je mučki ubijeni petogodišnji dječak Goran Čengić njezina generacija te je izrazila duboko žaljenje zbog toga što su taj monstruozni zločin počinili pripadnici njezina naroda.