Sukladno uputi Vrhovnog suda u svrhu sprječavanja širenja epidemije koronavirusa, predsjednik Županijskog suda u Zadru Željko Đerđ donio je nove upute za organizaciju rada suda koje bi mogle dodatno usporiti određene kaznene predmete.

Naime, naloženo je da se rasprave održavaju samo u hitnim predmetima poput onih koji su pred zastarom, njihova je hitnost propisana posebnim zakonom ili u onima u kojima se okrivljenici nalaze u istražnom zatvoru. Ročišta se mogu održavati ako je u sudnici moguće osigurati propisane epidemiološke uvjete u pogledu održavanja razmaka među osobama čija je nazočnost obavezna na raspravi. Naime, zbog ograničenih prostornih kapaciteta, to nije moguće u svim sudnicama zadarskog suda.

- Preporučujem rasprave u kojima nije moguće osigurati naprijed navedeno odgoditi do saniranja ovako pogoršane epidemiološke situacije, napomenuo je predsjednik suda koji je naložio i pojačano provođenje higijenskih mjera i prozračivanje prostorija, naročito sudnica i to najmanje 10 minuta između dvije rasprave.

Također, njegova je preporuka da se strankama, njihovim punomoćnicima ili braniteljima, uvaže nedolasci na sud zbog nemogućnosti pribave COVID potvrde, osim u slučaju evidentne zlouporabe prava.