Novi paket uredbi o reorganizaciji policije donosi velike promjene u PU zadarskoj. Upravo se na nju odnose oba slučaja spajanja postaja temeljne policije u Hrvatskoj, koja je prezentirao ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

U povijest odlaze I. i II. Policijska postaja Zadar koje su od rujna 2020. godine na istoj adresi u Ulici Stjepana Radića, a od sada će biti objedinjene u jednu postaju - PP Zadar. Inače, Prva policijska postaja Zadar obuhvaća zapadni dio grada Zadra, ali i područje grada Nina, općina Privlaka, Vrsi i Vir, otoke unutar administrativnih granica Grada Zadra, te otočne općine Kali, Preko, Kukljica i Sali. Druga policijska postaja nadležna je za sjeveroistočni dio grada te devet općina: Bibinje, Sukošan, Škabrnja, Zemunik Donji, Galovac, Poličnik, Ražanac, Posedarje i Novigrad. Za cijeli ovaj prostor umjesto dosadašnja dva načelnika, Elvisa Perinčića i Josipa Gulana, u skoroj će budućnosti biti odgovoran samo jedan.

Jedno rukovodeće mjesto ukinut će se i spajanjem policijskih postaja 30 kilometara udaljenih gradova Benkovac i Obrovac, a kojima trenutno upravljaju Mario Brzoja i Andrija Milovac. Ukupno se u u policijskim postajama diljem cijele Hrvatske ukidaju 73 rukovodeća radna mjesta.

- Sigurnosni izazovi današnjice sve su kompleksniji i zahtjevniji, uz pojavu novih oblika kriminaliteta, što od policije traži stalnu prilagodbu i promjene. Moramo biti svjesni da isključivo prilagodljiv sustav ima šansu nositi se sa izazovima budućnosti, stoga je naša intencija da ustroj policije uistinu prati realne sigurnosne potrebe pojedinih lokalnih sredina, poručio je prilikom prezentiranja reforme potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pojasnivši da je naglasak reorganizacije na povećanju operativnosti rada policije na svim razinama te većoj vidljivosti policije na ulicama. Dakle, više ljudi u operativi, a manje u administrativnom dijelu.

U svom dosadašnjem ustrojstvu ostaju Policijska postaja Biograd, Postaja granične policije Gračac, Policijska postaja Pag, Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar i Postaja prometne policije Zadar. Nova Uredba o područjima, sjedištima, vrstama i kategorijama policijskih uprava i policijskih postaja objavljena je prije dva dana u Narodnim novinama, a na snagu stupa osmoga dana od dana objave. Nadolazeći period služit će za prilagodbu na novi ustroj MUP-a, a budućnost će pokazati hoće li biti i učinkovitiji. Svakako će donijeti uštedu koja će na nacionalnoj razini iznositi 1.615.839 kuna.