U Zadru je završen još jedan mega projekt stanogradnje koja je nabujala posljednjih nekoliko godina.

Stambeni kompleks na Belafuži, unutar zone obiteljskih kuća, završen je u roku kojeg su najavili investitori iz tvrtke Lignum stanogradnja u vlasništvu obitelji Jurjević. Nadležna služba Grada Zadra obavila je tehnički pregled, a kada se ispiše uporabna dozvola, počet će uknjižba stanova i potpisivanja ugovora.

Za polovicu stambenog fonda potpisan je predugovor, a za ostatak od 96 stanova prodaja je slobodna, doznaje se kod investitora koji je, kažu, na tehničkom pregledu dobio pohvalu na kvalitetnu izvedbu. Posljednji stambeni projekt Lignuma potpisuje arhitektica Ana Šoša iz Via Factum.

Osim po volumenu, arhitektura je slična zgradi na lokaciji "mesopromet", sudeći prema foto galeriji koju smo napravili prošlog tjedna.

Stanovi su veličine od 45 do 120 kvadrata, a prodajna cijena je u 2020. bila od 1950 do 2200 eura. Kako u stanogradnji u Zadru ne važi zakon ponude i potražnje, teško da će cijene padati u velikoj konkurenciji investitora u višku stambenog fonda.

Stanogradnja na Belafuži bila je osporavana zbog neprimjerenih urbanističkih uvjeta pristupa i izlaza s obzirom na očekivano povećanje broja stanara ispod crkve.

Za stanare su investitori osigurali dovoljan broj parkirnih mjesta, a i zelenilo je u skladu s uvjetima iz građevinske dozvole. Malo su poravnali parkiralište uz crkvu koje je navodno trebao Grad urediti. Ipak je Lignum 2020. godine za gradnju stambenog bloka Gradu platio 3.9 milijuna kuna komunalnog doprinosa.

Uz dovršeno gradilište stanova na Belafuži i dalje se radi na aglomeraciji i baš u tom kvartu radove izvodi Vodoinstalacija, druga firma u vlasništvu Jurjevićevih.