Kako su i najavili, njemački Pfeiffer, izvođači radova na cjelini Zadar, pojavili su se na 7 lokacija (Diklo, Višnjik, Belafuža) cjeline Zadar u sklopu EU aglomeracije.

- Mi ćemo pratiti razvoj situacije i dinamiku radova i sukladno tome reagirati, kazao je direktor Odvodnje, Grgo Peronja. On je u četvrtak bio na sastanku u Hrvatskim vodama i o svemu obavijestio nadležne u Gradu Zadru, koji su se u subotu oglasili priopćenjem.

I to na dan sv. Stošije, jedne od četvero zaštitnika Grada Zadra kojem će trebati „božja pomoć" na koju se HDZ-ovci uglavnom vole pozivati po pitanju svojih djela i zasluga. Nažalost, aglomeracija u Zadru, kojom su bila puna usta gradonačelniku Branku Dukiću, na velikim je kušnjama. Uz opasnost od prekoračenja rokova, korekcije vraćanja milijuna, problem je s izvođačem u drugoj cjelini (Nijemci su uzeli Ingru i Vodoistalciju za podizvođače), natječaj za Petrčane zarobljen je više od godinu dana. Kao i bankovna jamstva od 1.4 milijuna kuna kandidata na tom natječaju. Uvjeti su se u međuvremenu još više pogoršali, a svi čekaju državnu administraciju koja treba odlučiti hoće li odobriti povećanje investicija.

Na potezu je Ministarstvo kojeg vodi Tomislav Ćorić, a na drugoj strani je neumoljiva Europska komisija koja je pokazala što misli o ažurnoj Vladi na trošenju milijardi za obnovu Zagreba.

A što o zadarskoj aglomeraciji kažu u Gradu Zadru, uz napomenu kako su građani ti koji plaćaju i još će plaćati te otplaćivati zakašnjele civilizacijske tekovine.

"Radovi na izgradnji vodno-komunalne infrastrukture za Cjelinu Zadar koji se izvode u sklopu projekta Aglomeracije Zadar - Petrčane značajno odudaraju od usvojenog dinamičkog plana izvođenja radova. Prema informacijama nositelja projekta, komunalnog poduzeća Odvodnja d.o.o. Zadar, u 17 posto utrošenog vremena, obavljeno je 4,5 posto ugovorom predviđenih radova. Također, krajem ovog tjedna službeno je potvrđena informacija o problemima u poslovanju izvođača radova njemačke tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GmbH & Co.

Iz tih razloga Grad Zadar se aktivno uključio u rješavanje aktualne nezadovoljavajuće situacije koja može generirati čitav niz problema ne samo vezanih uz izvođenje radova i financijske posljedice nego i dodatne poteškoće u svakodnevnom životu građana u dijelovima Zadra u kojima su radovi započeli.

Budući da gradilišta u ovom trenutku stoje prazna, istovremeno su ulice neprohodne, a građani onemogućeni u svakodnevnoj prometnoj komunikaciji, zatražene su informacije i očitovanje predstavnika izvođača radova te je dogovoren žuran sastanak s Hrvatskim vodama s kojima Grad Zadar godinama ima kvalitetnu suradnju i partnerski odnos dokazan na niz do sada realiziranih zajedničkih projekata.

Zatražit će se dokazi i jamstva da će izvođač kroz deset dana krenuti s radovima punom dinamikom. U suprotnom, Grad Zadar i gradska tvrtka Odvodnja d.o.o. Zadar će na svaki način zaštititi ugovorna prava kao i prava svih građana čija su domaćinstva u trenutnoj situaciji taoci aktualnog poslovanja izvođača radova. O ishodu sastanka javnost će biti izviještena u cijelosti", najavili su u subotu iz Grada Zadra.

U ponedjeljak je situacija promijenjena u korist izvođača, barem za sada. Ostaje pitanje rada i odgovornosti nadzorne službe u tom kao i ostalim projektima, nakon ovakvog očitovanja investitora.