U Planu nabave Hrvatskih cesta za novu 2022. godinu nalazi se 12 zadarskih projekta teških oko 70 milijuna kuna.

Većina tog iznosa otpada na projekt rekonstrukcije raskrižja Žmirići, čijih se vrtoglavih 53 milijuna kuna prebacuje iz godine u godinu. Ovaj put projekcija raspisivanja natječaja u trećem kvartalu je nešto realnija, s obzirom na to da je u tijeku žalbeni postupak na građevinsku dozvolu, ali i da realizacija projekta ovisi i o preseljenju Zadarskog azila, koje je najavljeno tek krajem 2022. godine. Usporedo s natječajem za same radove na raskrižju DC306 s ulicama Put Nina i Matije Gupca, krenut će se u nabavu usluge kompletnog nadzora koja je procijenjena na dodatnih 2,5 milijuna kuna.

Pored Žmirića, u planu HC-a za 2021. godinu najveći zahvat bio je na otoku Pašmanu. Za 25 milijuna kuna Hrvatske ceste su kao izvanredno održavanje državne ceste DC110 vodili izgradnju pristupne ceste za trajektno pristanište Tkon. Ta investicija realizirana je u prošloj godini, a za ovu se najavljuje skorašnja novelacija izvedbenog projekta u vrijednosti od 200 tisuća kuna.

Šest milijuna kuna rezervirano je za rekonstrukciju raskrižja DC56 sa županijskim cestama 6021 i 6044 u Škabrnji. Nabava je u planu tek krajem godine. Ove godine konačno bi se trebala sanirati i crna točka na raskrižju državnih cesta oznaka DC27 i DC59. U prvom kvartalu planira se raspisivanje natječaja za petomjesečne radove vrijedne 4,2 milijuna kuna kao i stručni nadzor procijenjen na 199 tisuća kuna. Sporno prometno rješenje nalazi se na samoj južnoj granici Zadarske županije, svega pola kilometra od mjesta Putičanje.

Više županija povezat će i projekt povećanja sigurnosti motociklista na državnoj cesti oznake DC8 na području Zadarske, Šibensko-kninske županije, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Izvedba radova procijenjena je na 4,6 milijuna kuna.

Nešto manje od milijun kuna u trećem kvartalu rezervirano je za izradu izvedbenog projekta za izvanredno održavanje dionice DC110 Muline-Sutomišćica, u duljini od 10.200 metara.

U prva tri mjeseca ove godine krenut će se u potragu za izvođačima koji će sanirati dio DC503 u Biogradu na Moru (750 tisuća kuna), kao i propust Gračac 1 na DC27 (495 tisuća kuna). U planu je i izrada glavnih i izvedbenih projekata za rekonstrukciju raskrižja Jadranske magistrale i lokalnih cesta 63106 i 63158 u Bibinjama te za izgradnju pješačke staze uz DC106 u gradu Pagu, od Puta starog grada do Ulice J.J. Strossmayera. Procijenjena vrijednost za obje nabave iznosi 199 tisuća kuna, a tu negdje će koštati i provedba istražnih radova i izrada projekta sanacije mosta Gutešino vrelo na DC1.

Financijski najlakša investicija u ovogodišnjem Planu nabave Hrvatskih cesta odnosi se na 80 tisuća kuna vrijedne radove na ugradnji sustava video nadzora i kontrole pristupa u objektu Tehničke ispostave Zadar.

Očekivano, a s obzirom na to da je tek u fazi projektiranja, u Planu nabave za 2022. godinu nema nove zadarske zaobilaznice čije je rješenje bila vruća politička tema.