Nakon što smo iz odluka gradonačelnika doznali kako se radi idejno rješenje za arhitektonsko-urbanističko uređenje parka Jazine, tražili smo da objasne tu informaciju. Tim više što je Marini projekt 2020 iz stavke promidžbe i informiranje Ureda gradonačelnika, isplaćeno 29 tisuća kuna za idejno rješenje i video projekciju.

Iz Ureda gradonačelnika objasnili kako je do toga došlo.

- U 2121. godini Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja je pokrenula inicijativu te se obratila za pomoć u izradi idejnog rješenja za uređenje parka Jazine u kojem je smješten spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, kao do sada neuvjetnog, neprimjerenog i prostorno neiskorištenog.

Prvi razgovori koji je tom prilikom Udruga vodila bili su upravo s tvrtkom Marina projekt 2020. u kojoj radi g. Damjanović arhitekt Krešimir Damjanović, op.a), a koji je u konačnici izradio rješenje za uređenje parka. Udruga se obratila i gradonačelniku sa zamolbom da pomogne u realizaciji ove inicijative u okviru svojih mogućnosti. Kako se radi o ideji koju mi bezuvjetno podržavamo, gradonačelnik je zatražio od pročelnika svog ureda Nevena Klarina i predsjednika Koordinacije za očuvanje stečevina Domovinskog rata Tihomira Bakarića da pokušaju iznaći model kojim bi pomogli realizirati početnu fazu i inicijalni korak u realizaciji ove ideje, a koja bi omogućila da da taj prostor bude mjesto u kojem će živjeti sjećanja na poginule branitelje, da on omogući njihovim roditeljima dostojanstven prostor kakav zaslužuju i oni i njihova poginula djeca, koji će biti mjesto svakodnevnog sjećanja, a ne prigodnog dana jednom godišnje.

Gradonačelnik Branko Dukić sa savjetnikom Tihomirom Bakarićem

Sve druge eventualne urbanističko-infrastrukturne intervencije bi se realizirale kroz nadležne odjele kao i uvijek do sada. Mislimo da je ova pomoć u obliku plaćanja isključivo izrade idejnog rješenja najmanje što se moglo učiniti za zahvalnost poginulim braniteljima i njihovim roditeljima, očitovali su se iz Ureda gradonačelnika.

Resorni pročelnik Mario Pešut o tome nema pojma, kao što ni u Odjelu za prostorno uređenje nisu znali da taj park treba urbanizirati.

O njemu, kao što smo već pisali, brinu Nasadi koji ne samo da su zasadili nova stabla već planiraju ugraditi sustav navodnjavanja za zelenilo oko spomenika braniteljima.

Ideja novog uređenja parka pojavila se četiri godine nakon što je otkriven spomenik prema ideji akademskog kipara Tomislava Ostoje pobjednika natječaja kojeg je Grad Zadar raspisao 2015. godine.

A da nije bilo savjetnika za branitelje i šefa ureda gradonačenika Zadra ne bi javnost znala da oni mogu ispuniti želju udruge koja prvo dogovora idejno rješenje pa onda traži da ga Grad, koji inače  financijski pokriva njihove potrebe, plati ga  Marini Zadar 2020. To je nova firma u vlasništvu arhitekata Nikole Bašića, Ivana Kujundžića i Zvonimira Bušića. Autor idejnog rješenja više ne radi kod njih, ali to nije jedini razlog zbog kojeg teško da će doći do arhitektonskog uređenja parka Jazine.