"Možda su čuli da sam odradio dva mjeseca sam dvije smjene, od 9 do ponoći, pa su mi zato dali nagradu. Bio je to čak i za mene dobar izazov, ali prošlo je sve kako treba", kaže nam najbolji zadarski konobar 2021. godine i vlasnik Muro bara na zadarskom Poluotoku Ante Butić kad smo ga upitali je li očekivao nagradu "Nasmiješeno sunce". 

Njegova dugogodišnja karijera započela je odmah nakon srednje škole koju je završio pod mentorstvom jednog od velikana zadarskog barmenstva, Drage Sikirića. 

- Poslije toga, radio sam prakse u hotelima i restoranima, a potom zakoračio u barove, jer me prethodna radna mjesta u restoranima više nisu privlačila. U svojoj dosadašnjoj karijeri dugoj 24 godine promijenio sam sigurno 30-ak radnih mjesta i još nemam namjeru stati, rekao nam je Ante.

Od kvaliteta koje treba imati dobar konobar, barmen ili ugostitelj općenito, ističe samo ljubav prema poslu.

- Ono što je me najviše motivira je zadovoljstvo i osmijeh na licu gosta, a loših komentara uvijek ima. To je sastavni dio posla. Ne možeš biti najbolji jer to nitko nije. Bitno je svakodnevno učiti i ulaziti u korak s trendovima, ustvrdio je naj zadarski konobar.

Na prošlogodišnjem državnom natjecanju u Kninu Butić je osvojio treće mjesto, a u Splitu na Međunarodnom natjecanju Grand Gourmet u prosincu okušao je svoje sposobnosti s još 20 vrhunskih barmena. 

- Često me pitaju koja mi je omiljena narudžba, odnosno najdraži koktel kojeg radim. Ja ih volim sve, ovisno od trenutka, godišnjeg doba ili raspoloženja. Najmrža narudžba? Pa možda kad mi u 23 sata navečer, kad je pun bar, netko naruči toplu čokoladu. Mi Zadrani, ali i Hrvati općenito, imamo tu neku tradiciju da se lažemo da idemo vani popiti jedno ili dva pića. Svi znamo kako to završi, pa ljudi tijekom tjedna odluče uopće ne zalaziti u barove. Vani je normalno izaći na jedno piće, popričati s ljudima i otići spavati jer ujutro radiš. Kod nas je također tipično što je barmenu gušt raditi kad ekipe koje poslužuje imaju "pozitivnu vibru". Tada zapravo nema potrebe da barmen išta radi, osim da toči piće.

Kod mladih je, kaže, najvažnija upornost u radu.

- Žao mi je što vidim da Zadar gazi svoje talente. Vrlo smo kritična sredina, što mladi barmeni često ne mogu izdržati i progutati. U konačnici odustaju od ovog posla jer se s njim ne mogu nositi. Stariji se isto tako "izgube" na kraju svoje karijere, jer kod nas ne postoje radna mjesta koja će im omogućiti da rade kao iskusni, isprofilirani barmeni koji sada već imaju svoju težinu, naglašava Butić.

Cilj novoosnovane Udruge ugostiteljskih djelatnika Back 2 Basic, kojoj je Ante predsjednik, je da grad Zadar u budućim godinama nema problema s pronalaženjem radne snage, kao da ni ta radna snaga nema problema s pronalaženjem posla. Odlučili su obučiti 12 barmena kojih čeka trnovit put, ali i odrađivanje ljetne sezone 2022. 

Nadamo se da će zadarsku koktel scenu uspjeti probuditi iz dugogodišnjeg sna!