Antonio Milanović, 33-godišnji Zadranin koji boluje od cerebralne paralize, oštro je reagirao u javnosti nakon što su najavljene izmjene Zakona o socijalnoj skrbi. Izglasavanjem tog Zakona, osobe s invaliditetom koje zarađuju više od 4000 kuna mjesečno ostale bi bez pomoći države. Nakon pokrenute "bure" na nacionalnoj razini, ministar Josip Aladrović na sjednici Vlade u četvrtak odlučio je povući takav prijedlog Zakona te u potpunosti ukinuti imovinski cenzus za invalidnine.

Nova je to pobjeda ovog borca za prava tjelesnih i civilnih invalida, koji je još 2018. godine javno istupio zbog postojanja odredbe u Zakonu o socijalnoj skrbi prema kojoj su osobe s invaliditetom prilikom zaposlenja gubile pravo na invalidninu.

- Drago mi je čuti ovakve najave i nadam se da će se i ostvariti. Zbog prethodnih iskustava, "pušem i na hladno" jer nam je država par puta zabila nož u leđa. Mislim da invalidnine nisu nešto što se može ograničavati i da ne mogu biti uvjetovane dodatnim primanjima, kao i da u Hrvatskoj postoje mnoge druge stvari koje se trebaju konkretizirati, što dokazuje i činjenica da mi ovih dana često dolaze brojni upiti osoba s invaliditetom, rekao je Milanović.

U Dvoboju na N1 televiziji, na kojoj se suočio sa savjetnicom ministra Josipa Alandrovića, Zvjezdanom Bogdanović, istaknuto je kako se za tjelesne invalide u Hrvatskoj mjesečno iz proračuna izdvaja dvije tisuće eura. 

- Bogdanović je ovdje ubrojila sve moguće beneficije te one ne vrijede za sve civilne invalide. Jednostavno ne znam gdje su te naknade koje se mogu popeti do 2000 eura. Isto je i s dnevnim boravcima koje je u vrijeme Covida nemoguće odraditi. Ja nisam bio dvije i pol godine na hidroterapiji koja mi je u značajnoj mjeri pomagala. Stoga su tvrdnje zamjenice ministra su najblaže rečeno - preuveličavanje, tvrdi Zadranin kojem nakon ove, predstoji još jedna borba.

Naime, prije šest godina u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi pokrenuo je pitanje pune plaće za osobe s invaliditetom.

- Država ne zna što učiniti u takvom slučaju pošto sam ja jedna od rijetkih osoba s invaliditetom koja radi. Drugi je problem upravo to - invalidi u Hrvatskoj imaju vrlo malu šansu za zaposlenje iako na natječajima za posao često piše da imamo pravo prednosti. Mnogi nas poslodavci odluče izignorirati i plaćati kazne, očito im je tako isplativije. Od proljeća nastavljam borbu i nadam se da će imati učinka. Zajedno možemo puno toga učiniti, zaključio je Milanović.

Ovaj magistar novinarstva i odnosa s javnošću zaposlen je u Gradskoj knjižnici Zadar i autor je autobiografske knjige "Istinom protiv svih". Trenutno radi na novoj knjizi koja je kombinacija znanstvene fantastike i autobiografije, za koju još odlučuje hoće li izaći iz njegove ladice.