Gotovo mjesec dana nakon što je to prvi učinio Island, a dva dana nakon priznanja Svete Stolice, 15. siječnja 1992. godine, u jeku Domovinskog rata, Republika je Hrvatska postala međunarodno priznatom državom, ravnopravnim subjektom na svjetskoj političkoj sceni.

Ta pobjeda postignuta je nakon zastrašujućih nakon zastrašujućih stradavanja, razaranja i žrtvi u 1991. godini i uoči teških borbi koje su u nadolazećim godinama tek slijedile - bar je nakratko unijela svjetlost, optimizam i ozarila lica tisućama ljudi koji su živjeli pritisnuti ratnim strahotama ili su sudjelovali u stvaranju i obrani domovine.

Tog je dana, slaveći diplomatsku pobjedu, predsjednik Tuđman na glavnom zagrebačkom trgu izjavio: "Održali smo se u prošlosti, pobijedili u sadašnjosti, naša je budućnost!" 

Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu priznale su 15. siječnja 1992. sve zemlje tadašnje Europske zajednice: Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska, Velika Britanija, a istog dana svoje priznanje objavila je Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska. Prije toga, od 26. lipnja do 14. prosinca 1991., Republiku Hrvatsku priznale su zemlje koje su se tad i same borile za međunarodno priznanje: Slovenija, Litva, Ukrajina i Latvija.