Zadarski sociolog Sven Marcelić na svojim se društvenim mrežama osvrnuo se na rezultate popisa stanovništva 2021.

- Naravno da je danas glavna tema demografska katastrofa s kojom se suočila Hrvatska, a koja se najbolje očituje u tome da smo pali ispod četiri milijuna stanovnika uz gubitak od deset posto. Oni koji su me pratili znaju da već godinama upozoravam na različite razvojne i demografske aspekte u Hrvatskoj i to najčešće u pesimističnom tonu, započeo je Marcelić, priloživši tri grafa.

Dva pokazuju povezanost gubitka stanovništva sa stopom nezaposlenosti i dohotkom stanovništva, dok se treći bazira na razvojnim skupinama prema Indeksu razvijenosti, zadnjoj verziji iz 2018. Svi podaci su na temelju indeksa razvijenosti i njegovih potkategorija.

- Prva konstatacija je da je demografska slika jasno vezana uz razvoj. Prva razvojna skupina (Zagreb, Rjeka, Dubrovnik, Istra), ona s najvišim indeksom, izgubila je 4.9% stanovništva, dok je četvrta, najslabije razvijena (pet uglavnom slavonskih županija), ostala bez šokantnih 17.6%. Postoji i snažna pozitivna korelacija sa stopom nezaposlenosti i negativna s prihodima. Vjerovali ili ne, ljudi najmanje odlaze iz onih dijelova u kojima mogu raditi i zarađivati, a napuštaju one gdje to ne mogu. Razvijeni dijelovi su demografski u najboljem stanju Drugim riječima, demografija ne ovisi o nekoliko tisuća kuna po rođenom djetetu, nego o stvaranju uvjeta za život. Odnosno, onome što je hrvatska politika uspjela potpuno dovesti u pitanje, tvrdi zadarski sociolog.

Svi podaci su napravljeni prema Indeksu razvijenosti i podacima Državnog zavoda za statistiku.