Zavod za javno zdravstvo Zadar i tvrtka Becton Dickinson danas su potpisali Ugovor o suradnji kojim je zadarska Služba za mikrobiologiju i parazitologiju postala "BD referentni centar za dijagnostička rješenja za Jugoistočnu Europu".

- Izuzetno je značajno što će zadarski laboratorij postati regionalni centar za 14 zemalja jugoistočne Europe, te da će na taj način ljudi iz struke moći dolaziti u naš laboratorij kao ogledni laboratorij vezano za edukaciju, obilazak i upoznavanje s najnovijim dijagnostičkim rješenjima koje Becton Dickinson tim putem nudi. Naš laboratorij je prepoznat po sustavu upravljanja kvalitetom i akreditaciji mikrobiološkog laboratorija prema ISO normi 15189 koju ima od 2009. godine. Bez navedenog ne bi ni mogli dobiti ovakvu titulu, naglasila je voditeljica Službe Ivanka Matas. 

Potvrda dobrog rada stigla je nakon provedene evaluacije zadarskog laboratorija za molekularnu dijagnostiku od strane tvrtke BD.

- Mi smo kao laboratorij krenuli s molekularnom dijagnostikom još 2016. godine nabavom jednog Becton Dickinson aparata koji je bio nešto najnovije i najbolje na tržištu, a pokazalo da je takva tehnologija dan danas najbolja zato što nudi potpunu automatizaciju procesa. To znači da se unutar jednog instrumenta radi tzv. izolacija, detekcija i umnažanje nukleinskih kiselina. Ovim Ugovorom, zadarska Služba za mikrobiologiju i parazitologiju pozvana je da sudjeluje u svakom novom projektu koji se odnose na nove proizvode i suvremena dijagnostička rješenja koja se u Europi ili svijetu odluče ispitivati u nekoliko centara. Obaveza je primiti delegacije koje će kod nas dolaziti na edukaciju, razmijeniti iskustva s njima ili ih podučiti ako trenutno nemaju takvu tehnologiju, što će u konačnici i nama omogućiti daljnji napredak, rekla je Biljana Perica, voditeljica Odjela molekularne dijagnostike.

- Molekularna dijagnostika je postala nešto što se danas mora raditi jer nudi točne i pouzdane rezultate koji su gotovi unutar 24 sata. Standardne mikrobiološke metode koje su se koristile prije su "uzgojne" metode, koje mogu biti gotove tek unutar četiri dana. Našim pacijentima na raspolaganju stoji ukupno 17 metoda molekularne dijagnostike: detekcija bakterija i virusa respiratornog sustava, uzročnika meningitisa, tuberkuloze, crijevnih infekcija..., dodatno je pojasnila Perica. 

Služba je tijekom 2021. godine započela sa pripremama unaprjeđenja mikrobiološke dijagnostike Humanog papilomavirusa visokog rizika (HPV). Uprava je odlučila uvesti PCR metodu za dijagnostiku HPV-a te je utvrdila da je najbolje rješenje koje trenutno postoji na tržištu, upravo taj potpuno automatizirani BD sustav. Istovremeno obrađuje do 30 HPV uzoraka po ciklusu, što znači da u smjeni od 8 sati obradi do 90 HPV uzoraka.

- Riječ je o aparatu koji može odrađivati razdvajanje genotipova i kliničaru dati informaciju o tome koliko često pacijentica mora dolaziti na bris da bi se moglo pratiti stanje i spriječiti nastajanje zloćudne bolesti, kao što je rak grlića maternice. Mogućnost pogreške u ovom je slučaju smanjena na minimum, a rezultati iznimno pouzdani i točni, rekla je Perica. 

Nakon obilaska Službe za mikrobiologiju i parazitologiju te potpisivanja Ugovora na terasi Poliklinike, uslijedio je obilazak novog prostora Školske medicine. Fotogaleriju vam donosi Tomi Burčul.