"Natjecateljski dio će se svakako održati, a sve ostalo zavisi od epidemiološke situacije", kaže Benito Pucar najavljujući 24. Međunarodnu manifestaciju Dane masline 2022. koja će se ove godine održati 29. i 30. travnja u Zadru.

Benito Pucar, koji je i predsjednik Organizacijskog odbora ove sve prestižnije maslinarske smotre otkriva da je, nakon razgovora i dogovora s maslinarima i predstavnicima njihovih udruga, dogovoreno da se na ovogodišnjoj manifestaciji natjecanje odvija u dvije kategorije kao i do sad, kategorija otvorenih ulja i kategorija pakovine.

Za ovogodišnju manifestaciju, poručuju organizatori, uzorke ulja potrebno je donijeti ili poslati na adresu Zavod za javno zdravstvo Zadar, 23000 Zadar, Ljudevita Posavskog 7a, IV kat, Služba za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša.

Za sudjelovanje na manifestaciji potrebno je donijeti ili poslati ukupno 2 x 0,5L maslinovog ulja. Rok za dostavu uzoraka 28. 02. 2022. godine. Kotizacija za sudjelovanje iznosi 200,00 kn po uzorku.

Podaci za plaćanje: IBAN UDRUGE: HR9223900011100510842
MODEL: 00, POZIV NA BROJ: datum uplate ili OIB, Opis: Kotizacija za Dane maslina Zadar 2022.

Kemijsku analizu (Peroksidni broj, SMK, K-brojeve) radit će i ove godine akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo, a senzorsku analizu Profesionalni panel Zavoda za javno zdravstvo Zadar. Svi zainteresirani maslinari mogu se dodatno informirati putem telefona, mobitela i e-maila. 

Osim natjecateljskog Dani masline, ističe Pucar, imaju i edukativni te humanitarni karakter.

Pogramom su predviđeni stručni skupovi na kojima će eminentni stručnjaci prezentirati najnovija agrotehnička dostignuća u maslinarstvu i uljarstvu. U planu su i vođene degustacije maslinovih ulja s ciljem da potrošači nauče razlikovati dobro od lošeg ulja.

Humanitarni dio manifestacije, kao i dosadašnjih godina odvijao bi se u sklopu popularnog Maslinarskog marendina gdje za konzumaciju tradicionalnih jela i domaćih vina konzumenti daju dobrovljene priloge za Opću bolnicu Zadar kao što su, primjerice, i dosad davali za nabavku uređaja za zračenje - linerarnog akceleratora neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika. Ulje preostalo nakon ocijenjivanja i vođenih degustacija donirati će se potrebitim štićenicima Doma sv. Frane u Zadru.

- Nadamo se da će se situacija s korona virusom popraviti kako bismo se mogli zajedno družiti i jedni od drugih učiti, kaže Benito Pucar. Bilo bi lijepo, dodaje, da se kao u godinama prije korone, okupe maslinari iz svih sedam jadranskih županija, od Savudrije do Prevlake, ali i maslinari iz susjednih zemalja Italije, Slovenije, BiH i Crne Gore, koji najavljuju svoje sudjelovanje na 24. po redu Međunarodnoj manifestaciji Dani masline 2022. u Zadru.