Ljekarna Varoš neće biti zatvorena kako je to naumio napraviti Božo Čolak, aktualni ravnatelj Ljekarne Zadar uz blagoslov Upravnog vijeća te županijske ustanove kojeg više ne vodi pročelnica Bibijana Baričević. Zainteresirani građani u Zadru, a osobito stalni korisnici duboko su odahnuli na tu vijest.

Suprotno tvrdnjama Čolaka kako to nije najstarija apoteka u Zadru, od jedne farmaceutkinje kojoj je bilo važno znati povijest prostora u kojem radi, dobili smo  foto -preslik dokaza o tom da je na tom mjestu još od 16 stoljeća. Osnovao ju je Ivan Bianchi iz Bergama 1561. godine i zvala se „K anđelu".

To je povijesna kategorija koja zaslužuje pojedinačnu zaštitu kao dio zadarske baštine na koju upućuju i sami turistički vodiči Zadra.

Međutim, Konzervatorski odjel od kojeg smo odgovor dobili tek posredstvom glasnogovornice Ministarstva kulture, ne slaže se s posebnom zaštitom.

„Prostor ljekarne nalazi u zgradi koja je zaštićena u sklopu kulturno-povijesne cjeline grada Zadra. Sama ljekarna nema dodatna svojstva zbog kojih bi bila posebno zaštićena. Naime, njezin je unutrašnji prostor preuređen prije desetak godina i u njemu nema sačuvanih elemenata povijesne ljekarne", navodi se u očitovanju zadarskih konzervatora.

I dok se starije Zadrana još uvijek sjećaju originalnog apotekarskog namještaja iz ljekarne Varoš, u kolektivnoj memoriji ostao je naziv Kiko jer su se unutra prodavali biljni i apotekarski pripravci te oprema za djecu i pomagala za invalide. Nažalost konzervatorske struke, zaštita namještaja nije pravodobno napravljana, što je priznao povjesničar umjetnosti dr. Pavuša Vežić koji će za sebe reći da je konzervator jer je to radio 30 godina. Namještaj je bio zalog poslovne politike nekog direktora prije Čolaka pa je završio u Starigradu, tada u njihovoj apoteci. U preuređenju prostora ljekarne Varoš prema projektu Igora Pedišića, dio tog namještaja prebačen je u ljekarnu Donat.

Ostatak originalnog apotekarskog namještaja više nitko nije ni tražio i ostao je u privatnoj ljekarni u Starigradu i tko zna gdje još.

Sve se to događa i događalo se jer nema onih koji bi zaštitili, znali i govorili o stoljetnoj prošlosti ljekarništva u Zadru. Zatvaranje ljekarne Varoš i njezino preseljenje u sramotan i preskup prostor neurbanizirane periferije grada - bilo je svetogrđe koje je ipak zaustavio jedan glas razuma iz redova HDZ-a i kojem je, za razliku konzervatora, bila važnija povijesna vrijednost ljekarne Zadar.