Općinski sud u Zadru oglasio je javnu dražbu 24. siječnja za jednu od najvrjednijih nekretnina u Zadru - prostor ostataka nekad moćne tvornice šivaćih strojeva Bagat od 22.355 metara četvornih po početnoj cijeni od 22.166.667,67 kuna.

Međutim, Jadranko Črnko, zagrebački odvjetnik tvrtke Caducaeus medic, u vlasništvu Roka Brale, zatražio je da se prekine dražba koja je štetna jer se prodaje južni dio površine u vlasništvu Brale. On je u svom prigovoru, među ostalim, ispravio navod za prodaju prema kojem je „nekretnina slobodna od stvari". Dio terena koji je u vlasništvu Brale, površina od 1109 metara četvornih, nije slobodna niti od osoba a niti od stvari, ustvrdio je dokumentima odvjetnik Črnko.

U svom prigovoru, odvjetnik Črnko poziva se i na nedopuštenost ovrhe zbog koje je odlukom zadarskog suda prodaje veliki ostatak nekretnina Bagata. Na ovrhu je založno pravo stekao Malu Projekt d.o.o. čiji je osnivač Tommy 1992, a provodi se nad Euro Ivi. Ta je firma sa sjedištem u Zagrebu prije stečaja 2012. godine bila u vlasništvu Milana Lučić, a zbog nevraćenog kredita od 4,5 milijuna eura Hypo Alpe Adria banci koja kao takva ne postoji nakon što ju je preuzela druga banka.

Ovlaštena osoba Malu Projekta, Zoran Mamić i Milan Lučić, imali su poslovne veze, javnosti poznate iz 2019. godine kada se njihova firma Dugiš navodi u najavi gradnje trgovačkog centra u Makarskoj.

Euro Ivi je osnovao godinu dana ranije nego je na licitaciji Bagata u stečaju, 2004. godine Lučić kupio nekretnine Bagata. Odvjetnik Jadranko Črnko i taj je ugovor je predočio u svojem prigovoru kako bi dokazao nedopustivost prodaje zemljišta u vlasništvu njegovog klijenta.

Sudska praksa je pokazala kako je nezakonito prodavati nepodijeljenu nekretninu na kojoj je jedna osoba vlasnik točno određenog dijela, u ovom slučaju Brala, tada ona ne može biti suvlasnik određenog realnog dijela. Bralina parcela ne može se prodavati kao imovina koja vlasnički ne pripada Euro Ivi, ustvrdio je odvjetnik Črnko u svom prigovoru kojeg je dostavio Općinskom sudu. On je kao treća osoba Bagat trgovina i 2016. godine odgodio ovrhu nad Euro Ivi za Bagat iz istog razloga.

Sada se u prigovoru odvjetnika navodi kako mogu oni prodavati ostatak nekretnine, ali bez parcela koja pripada Brali. 

Sa Suda smo u petak dobili i očitovanje na njegov prigovor.

U predmetu ovog suda poslovni broj Ovr - 795/2016 zaprimljeni prigovori treće osobe Caducaeus medic d.o.o. zastupane po punomoćniku Jadranku Črnku, odvjetniku u Zagrebu, od 3. siječnja 2022. i 5. siječnja 2022., te su isti dostavljeni strankama na odgovor. Po zaprimanju svih očitovanja stranaka, odlučiti će se o daljnjem tijeku postupka, navodi se u očitovanju sa zadarskog suda koji na kraju morati donijeti rješenje za već viđenu situaciju.