U Pomorskoj školi u Zadru pripremljen je projekt energetske obnove zgrade izgrađene 1848. godine za vojnu kasarnu austrijske vlasti s nadogradnjom u Jugoslaviji. Početkom 2022. godine bit će objavljen natječaj za izvođača radova.

- Imamo projekt unutrašnjeg uređenja koje će dovesti do podizanja sadašnjeg energetskog razreda u onaj najviši A, doznajemo od ravnatelja Marina Perinića koji je na tom mjestu od 1. srpnja prošle godine. Upravo iduće ljeto trebali bi početi radovi koji će biti uvjetovani školskim kalendarom i odvijat će se zbog toga u fazama, dodaje ravnatelj Pomorske škole.

Energy expert iz Splita im je napravio projektnu dokumentaciju. Procjenjuje se da će to biti zahvat od pet milijuna kuna. Škola će ga nominirati na natječaj za EU financiranje energetske učinkovitosti. To im 2016. godine nije uspjelo jer su imali vlastite prihode. A oni su im od svih tečajeva koje organiziraju te posredovanja u učeničkom servisu.

- Planira se rekonstrukcija krovišta, zamjena drvenih prozora, rasvjetnih tijela, ugradnja dizala topline (sustav grijanja i hlađenja koji konstantno održava temperaturu, op.a), nabraja ravnatelj Parinić.

Nažalost, škola nije dobila suglasnost konzervatora da u tom krovištu ugradi solarnik koji bi bio uvučen u odnosu na vizuru krova škole, smještene na ulazu u Grad, a iz koje izlaze učenici koja sva mora vode u Svijet.