Kolede u Neviđanima na otoku Pašmanu od 2013. godine su zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Neviske kolede stari su zavjet mještana koji datira još od 17. stoljeća, a održava se za Badnjak, Staru godinu i Tri kralja.

Tradicija pučkog pjevanja i običaja oživljena je sredinom 90-tih godina, a obnovljena zahvaljujući Krsti Štoriću koji je to nasljeđe prenio na svog sina Alberta Štorića. On je i danas u tome s najviše angažmana koji je rezultirao ne samo zaštitom već i uvrštavanjem pjesme neviske kolede u repertoar Lada, nacionalnog folklornog ansambla Lado.

Počela je zbog kuge, a niti korona je nije zaustavila osim izostanka Velike večeri koja se priređuje svake godine u drugoj obitelji kao izraz solidarnost i međusobnog pomaganja mještana Neviđana.

Sinoćnje Kolede koje nam je snimio osnovac iz Neviđana, Sebastian Medić, privukle su i HRT ali i posebnog gosta. Ovo sam se ja sa svojima slikao s Ričardom, poručio je naš dopisnik Sebastian koji kao i njegovi vršnjaci prati i spada u krug obožavatelja Ričarda.

Gradski vijećnik Enio Meštrović, međutim, došao je u Neviđane kao predsjednik KUD Bleke i Konji iz Bokanjca, autohtonog zadarskog naselja koje ima svoju povijest i običaje.

Naš KUD piva Kolendru već desetak godina. Išli smo čuti zaštićeni napjev iz Neviđana... jedinstveni izraz s ovih prostora, napisao je Meštrović na novinarsku znatiželju.
Za one koji je nisu imali prilike doživjeti, moći će je vidjeti i čuti u nedjeljnoj emisiji More na HTV-u.

Uz koledavanju na Koledišću sudjeluju članovi crkvenoga zbora i KUD-a Nevijana, a uz neizostavnog Vita Buru (Vitomira Škrokova), novije generacije uključuju se u tradiciju Neviđana.