Turistička zajednica grada Biograda prva je od tristotinjak turističkih zajednica u Hrvatskoj koja će provesti izbor direktora po uvjetima novog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma.

Od 1. siječnja do 30. lipnja direktora moraju izabrati sve turističke zajednice. Ili barem one koje direktora nemaju, dok one koje imaju direktore, poput TZ Grada Zadra ili Zadarske županije, još čekaju naputke i mišljenja o tome „hvata" li i njih ovaj zakon. Bude li se odnosio na sve, direktore će u roku od šest mjeseci dobiti čak 31 turistička zajednica, koliko ih djeluje na širem zadarskom području.

Biogradski slučaj je specifičan jer tamošnja turistička zajednica još od 2014. godine, kada je u mirovinu otišao Ivo Eškinja, nema trajno rješenje. Oko dvije godine direktorica je bila Ivana Kulaš, koja je podnijela ostavku, a u ostalom vremenu prvi čovjek biogradskog turizma bio je gradonačelnik Ivan Knez.

Kao predsjednik turističke zajednice Knez formalno može obnašati dužnost direktora do šest mjeseci, no u proteklim godinama nakupilo se i šest godina predsjednikovanja bez direktora. Natječaji su se doduše povremeno raspisivali, ali nitko nije bio izabran. Novi zakon zato je prava prilika da se riješi višegodišnji kadrovski problem u gradu koji itekako ovisi o razvoju turizma.

Po uvjetima natječaj za direktora se mogu javiti kandidati sa završenom VSS, najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima s područja turizma i aktivnim znanjem barem jednog stranog jezika. U prijavi za natječaj moraju izraditi prijedlog programa rada turističke zajednice za narednu kalendarsku godinu.

Rok za podnošenje prijava s dokazima o ispunjavanju uvjeta natječaja je 8 dana od objave natječaja u Narodnim novinama, odnosno do 13. siječnja.