Zadarska bolnica, radni kolektiv s više od 1 300 zaposlenih u Zadru, ima sve više problema s pronalaskom medicinskog kadra.

Potvrđuju to stalni natječaji, ali i poništenja dijela natječaja kao što je to jučer objavljeno, istovremeno kada i novi natječaj za 48 radnih mjesta.

Iz natječaja, objavljenog u studenom, ostalo je nepokrivenih 6 radnih mjesta na određeno za medicinske sestre koje su postale najtraženija struka. Na natječaj za jedno mjesto prvostupnika sestrinstva nije bilo prijava kao ni za mjesta pet medicinskih sestara.

Nije samo to zbog korona epidemije koja je preuzela bolnički sustav kao dominantna zdravstvena usluga već je posljedica toga i organizacija posla te struke za što je odgovorna glavna sestra Bolnice, Darija Katuša, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo.

Ona je i prošle nedjelje cirkularnom objavom, dovela do toga da medicinskim sestrama prisjedne posao o Bolnici. Osim što im je predbacila zabavu i opuštanje za blagdane, što je vidjela po njihovim Facebook profilima, glavna sestra je u objavi odjelnim sestrama, najavila nova pravila. Medicinskim sestrama je do daljnjega zabranjen odlazak na predavanja na studij sestrinstva, obustavljen je odlazak na godišnji odmor. One koje se zaraze (a zabavljale su se na blagdanskim događanjima, op.a) i moraju izolaciju, moralno bi bilo da koriste stari godišnji odmor, najavila je Katuša.

Ravnatelja Bolnice dr. Željka Čuline, pitali smo za komentar novih pravila koje nameće njegova pomoćnica, ali se nije očitovao.

Zadarska bolnica došla je u situaciju da umjesto medicinskih sestara zapošljava njegovateljice s osnovnom školom. Za posao njegovatelja dovoljna je završena osnovna škola (uz program osposobljavanja), što je znak predinfarktnog stanja bolničkog sustava.

Od posla u Bolnici, daleko je ugodnije biti medicinska sestra u ambulantama primarne zaštite ili školske medicine, privatnim ordinacijama a isplatnije otići vani, gdje medicinske sestre  poslodavci financijski i profesionalno vrednuju. Ili možda u Sabor, gdje bi se dojučerašnja medicinska sestra u zadarskoj bolnici, Nikolina Baradić mogla zauzeti za njihova prava, tamo gdje se donose zakoni.