Kapetanski park na bedemu - Citadeli iznad Kopnenih vrata ove je dane došao u ruke vrtlarima iz Nasada.

Oni su morali skinuti dva posve osušena stabla bagrema i u petak će očistiti teren. Uklanjanje dva suha stabla neće, nažalost, ukloniti zapuštenost i zaboravljenost tog atraktivnog prostora koji se povremeno koristi kao pozornica, mjesto za igranje košarke, ali i za skrivene zabave zadarskih srednjoškolaca.

Iako mnogi misle kako je naziv Kapetanski dobio zbog obližnje Kapetanove kule, u knjizi povjesničarke umjetnosti dr. Antonije Mlikota, o Poslijeratnoj obnovi Zadra, otkriva se kako je došlo do tog naziva koji je u javnosti krnji. Tamo je po osnivanju Pomorske škole, krajem 50-ih godina dopremljen dio broda, tzv. kapetanski most koji je trebao biti mjesto prakse učenika Pomorske škole na brodu s pogledom na more.

Simulacija kapetanskog mosta, odnosno odsječena natkrivena brodska komanda bila je okrenuta prema moru - stršala sa zidina i izazivala zgražanje tadašnje (i stručne) javnosti te je uklonjena.

Nakon toga tamo je bilo ljetno kino čiju su revitalizaciju najavljivali neki koji su još uvijek na moćnim pozicijama kao Neven Klarin, pročelnik Odjela gradonačelnika, tada u ulozi direktora Doma mladih.

Ništa nikada nije bilo od tih najava kao ni od ljetne pozornice - prvo na inicijativu ravnatelja kazališta, Renata Švorninića i u režiji Odjela za kulturu. Njihov plan je zaustavljen godinu dana poslije objavom arhitektonsko - urbanističkog natječaja za Citadelu za koji je Grad dobio novac "odozgo".

Bilo je to 2015. godine kada je izabrano rješenje Multiplan arhitekti d.o.o. iz Slovenije.

Međutim, Grad Zadar koji je raspisao natječaj za uređenje tog prostora, izvukao se na račun Društva arhitekata Zadar koji su dali nižu procjenu od onog što su tražili slovenski arhitekti za izradu projektne dokumentacije. I sve je stalo. U Gradu su imali važnije projekte negoli novce uložiti u ljetnu pozornicu i uređenja parka, procijenjeno na 18 milijuna kuna. Šaptom su odustali od tog projekta uz obećanje da će ga barem komunalno urediti.

Ali Kapetanski još uvijek ponosno čuva svoju zapuštenost, a Zadar je i dalje bez ljetne pozornice uz sve EU projekte. Baš čudno kako i taj nisu nominirali za EU financiranje.