Iznimno zahtjevna akcija koju su uspješno obavili pripadnici HGSS-a na Velebitu još jednom je podsjetilo na važnost koju ova služba ima u spašavanju ljudskih života. Nakon sretnog završetka spuštanja ozlijeđenog planinara s Vaganskog vrha, u kojemu je sudjelovalo 27 spašavatelja, a planinara je tijelom grijao njegov pas, čestitao im je i ministar Davor Božinović putem svog Twitter profila.

„Najbolji kad je najteže! Čestitam ekipi HGSS-a na izuzetno zahtjevnoj akciji spašavanja planinara s Velebita. Vrhunska spremnost, požrtvovnost i hrabra srca bili su jači od kilometara strmine, hladnoće i mraka. Hrvatska ima odlične ljude u redovima vatrogasaca i svih službi spašavanja koje pomažu ljudima u najvećim nesrećama. Opremanje tih službi naša je trajna zadaća".

Božinovićevu izjavu neki su doživjeli dvoličnom, jer je poznato da država, unatoč pojedinim investicijama, ne ulaže dovoljno u HGSS. Jedan od najočitijih primjera je nesuđeni Centar HGSS-a u Gaženici, za koji je napravljen projekt, Grad je osigurao zemljište, a mogao bi se i kandidirati prema europskim fondovima da nije zapelo na državnoj birokraciji. Naime, jedna manja parcela koja presijeca teren ostala je u vlasništvu države, ali zahtjev za njegovim prebacivanjem u gradsko vlasništvo, koji je prije nekoliko godina poslan Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, od sada nije riješen zbog tromosti sustava, odnosno činovnika zaposlenih u Ministarstvu.

U Centru bi spašavatelji čuvali opremu i imali prostor za uvježbavanje

Pročelnik HGSS-a Josip Granić jučer je također izrazio nezadovoljstvo time što još uvijek nije osigurano helikoptersko spašavanje.

- Akcija bi trajala dva do tri sata kraće da smo imali helikopter kojim možemo spašavati po noći. Imamo znanje, ljude i sposobnosti, ali konkretna pomoć bi nam bila helikoptersko spašavanje 0-24, za što se nadam da država ide prema tome, rekao je za RTL.

Centar u Gaženici ima opciju gradnje helidroma na krovu zgrade, no kako još uvijek nema helikoptera, a ni čestice u gradskom vlasništvu, ostaje nam vjera u nadljudske i, ovom slučaju, pseće napore u spašavanju života.